Israëli’s protesteren tegen Joods extremistisch geweld

Protesten in Jeruzalm (foto: Flash 90)
Protesten in Jeruzalm (foto: Flash 90)

Zowel in Jeruzalem als in Tel Aviv vonden de voorbije dagen protesten plaats tegen het geweld van radicale kolonisten en extreemrechtse figuren. De politie heeft ondertussen 6 Joodse verdachten opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor de ontvoering en moord op een Arabische jongen als vergelding voor gelijkaardige feiten tegen drie Joodse tieners.

De Israëlische premier en zijn voltallig kabinet hebben de daden scherp veroordeeld. Volgens minister van Buitenlandse Zaken is er in Israël geen plaats voor dergelijke mensen en zullen ze worden vervolgd met alle middelen.

Protesten in Tel Aviv tegen het geweld (foto: Flash 90)
Ook in Tel Aviv werd geprotesteerd tegen geweld (foto: Flash 90)

Ook heeft de politie een onderzoek geopend tegen enkele agenten die een Amerikaans-Palestijnse jongen, een neef van de vermoorde Palestijn, hardhandig hadden aangepakt. Ze bleven op hem inslaan ook nadat hij was geboeid.

De volledige Israëlische samenleving reageert geschokt, verontwaardigd en met afschuw op deze recente feiten, daarom ook de openbare protesten in de grote steden. Ook de pers is scherp en op online dicussieforums is de teneur grotendeels gelijkaardig.

Eén reactie op een online forum wees wel op een opmerkelijk verschil:

Advertentie

“Bij de moord op een onschuldige Palestijn kwamen duizenden Israëli’s op straat om te protesteren. In Gaza en Ramallah komen de Palestijnen bij dergelijke feiten ook op straat, maar dan om te juichen”.

“Dat neemt niet weg dat we met z’n allen moeten blijven protesteren tegen Joods extremistisch geweld”, aldus de schrijver.

Meer over deze zaak leest u in onze volgende editie.