BBC wijst op vervalste foto’s over Gazaconflict
De afgelopen week zijn er op twitter zo’n 400.000 keer foto’s verspreid met de hashtag (zoekterm) #GazaUnderAttack. Een analyse van de BBC laat zien dat sommige van deze foto’s oud zijn, bijvoorbeeld uit 2007 of 2009; andere blijken helemaal niet in Gaza te zijn gemaakt, maar in Syrië en Irak. Een filmpje van het BBC-blog Trending laat zien hoe twitteraars een rad voor ogen wordt gedraaid.
De hashtag is populair bij mensen die nieuws en foto’s zoeken over wat er gebeurt. BBC interviewde een paar van de posters van nepfoto’s.
“Eerlijk gezegd ontdekte ik laatst wel dat een van die foto’s in Syrië is gemaakt”, zegt een vrouw. “Toen heb ik er een weggehaald.”
Een 16-jarig meisje plaatste nepfoto’s met de tekst: “Dit is Gaza nú. Zoals gewoonlijk krijgen jullie dit niet op het nieuws te zien.” Zij zegt: “Ik tweette het alleen voor vrienden en familie, ik verwachtte niet dat ik ruim 1800 retweets zou krijgen. Ik wist eigenlijk niet dat die foto gerecycled was. Ik zie het gewoon als een illustratie weet u wel, mensen hoeven het niet te beschouwen als een letterlijk verslag. Als je denkt aan bommen die afgaan, dan is dat zo’n beetje hoe het eruit ziet.”
“Misbruik van foto’s op social media is niet uniek voor deze hashtag ,” zegt Abdirahim Saeed van BBC Arabisch . “We hebben dit al eerder gezien in Syrië en Irak. Je moet goed opletten wie je volgt en waar die foto’s vandaan komen.”
Advertentie
Twijfelt u aan de herkomst van een foto? Ga naar www.tineye.com en zoek waar op internet hij nog meer staat (foto uploaden naar tineye of de url invoeren). Tineye vindt in de meeste gevallen alle plaatsen op internet waar de foto is gezet, met datum en link naar de website.
Eir ook: BBC News Magazine