Opnieuw rakettenregen op Israël – minstens 5 Palestijnen komen om bij ‘werkincident’ met raket – Israëlisch leger terug in actie

hamas-missile

Hamas heeft deze ochtend opnieuw tientallen raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. Luchtsirenes gingen af in verschillende steden waaronder Ashkelon, Eshkol en Sderot. Het Israëlisch leger riposteerde aanvankelijk niet en dat zo’n 3 uur lang.

Pas na de aanhoudende rakettenregen heeft het veiligheidskabinet het leger bevolen om opnieuw in actie te schieten met de bedoeling de lanceerbasissen van Hamas uit te schakelen.

Hamas hervatte het vuur ondanks het feit dat er onderhandelingen bezig waren in de Egyptische hoofdstad Cairo. Honderdduizenden Israëli’s moesten zich opnieuw naar de schuilkelders reppen, een ondraaglijke situatie.

Hamas had geëist dat de grenzen zouden worden geopend voor vrij verkeer maar daar waren Israël en Egypte geen voorstander van. “Je kan onmogelijk de grens volledig openen en Hamas toelaten zich te herbewapenen”, zei een onderhandelaar.

Advertentie

Israël wilde een gedeeltelijke opening voor humanitaire doeleinden, voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen. In tweede instantie zouden er nadien ook andere goederen kunnen worden geïmporteerd onder controle van internationale monitors die erop kunnen toezien dat geen wapens het gebied worden binnen gesmokkeld.

Israël toonde zich voorstander van de heropening van de grenzen mits een ontwapening van Hamas, zoals opgeroepen door de internationale gemeenschap.