Fact-check: “UNIA liegt in persbericht over status benadeelde persoon”

unia

Volgens advocaat aan de balie van Brussel, Anthony Godfroid, zou UNIA manifest onjuiste informatie verspreiden in haar persbericht. Dat staat te lezen in een opiniestuk op de website van Knack.

Waar ik niet over kan zwijgen, is de manifeste leugen die deze instelling die racisme zou moeten bestrijden, verspreidt om goed te spreken dat één van haar juristen een schizofrene houding aanneemt wanneer een jood verklaart slachtoffer te zijn van (oproepen tot) haat. Wij verklaren ons nader: in het kader van een Antwerps strafonderzoek naar het scanderen van uitermate racistische leuzen gericht tegen joden had Unia de status aangevraagd van “benadeelde persoon”.

Welnu wat zegt de wet over deze specifieke status? Wij citeren: “De hoedanigheid van benadeelde persoon verkrijgt degene die verklaart schade te hebben geleden veroorzaakt door een misdrijf.” Met andere woorden: Unia heeft zich helemaal niet laten registreren als benadeelde persoon om “enkel” op de hoogte te worden gehouden. In de strafzaak in kwestie heeft Unia wel degelijk verklaard (morele) schade te hebben geleden door de Antwerpse hate speech gericht tegen joden.

(Nvdr de reactie van meester Godfroid werd al vrijdag naar Knack verzonden voor er sprake was van de kritische uitspraken van de nieuwe N-VA staatssecretaris Zual Demir of van minister Liesbeth Homans (N-VA) aan het adres van UNIA)

Advertentie

Lees het volledig opiniestuk hier: http://www.knack.be/nieuws/belgie/bestrijden-we-met-unia-racisme-op-de-juiste-manier/article-opinion-820223.html