“UNIA kan nog iets leren van Israël”, opinie door onze man in Haifa

Arabische studenten in Haifa worden niet gediscrimineerd
Arabische studenten in Haifa worden niet gediscrimineerd

“UNIA zal pas zijn doel bereikt hebben als het voor Joden eindelijk terug veilig is om met een keppeltje over straat te lopen in Brussel”, schrijft Shlomo Versyck vanuit Israël. Shlomo emigreerde twee jaar geleden vanuit Brussel naar Israël en kent de situatie dus bijzonder goed.

Ik kan niet nalaten vanuit Haïfa te reageren op de hetze die is ontstaan rond de werking van Unia.

Het is al lang geweten dat in sommige wijken van Brussel je als Joodse man je best onzichtbaar opstelt. Inderdaad zijn er meerdere rabbijnen die hun congregatieleden ten stelligste afraden op straat rond te lopen met een keppeltje. De moedigen die wel met een keppel rondlopen kunnen getuigen dat ze regelmatig verwijten naar het hoofd geslingerd krijgen (“sale juif”), bespuwd worden of zelfs fysiek bedreigd.

Het merendeel van de Joodse mannen zal zijn kipa verbergen onder een ander hoofddeksel: pet of hoed.

unia
Klacht indienen bij UNIA wordt binnen de Joodse gemeenschap gezien als tijdsverspilling

Na vele negatieve ervaringen is het vertrouwen in UNIA bij de Joodse bevolking tot onder het vriespunt gedaald. Klacht indienen bij UNIA wordt binnen de Joodse gemeenschap gezien als louter tijdsverspilling.

Advertentie

Geen wonder dat het aantal klachten wegens antisemitisme in de statistieken van UNIA bijzonder laag ligt. Zo ontstaat het beeld dat er nauwelijks een probleem is op dit vlak.

Dit komt bepaalde politieke partijen, die graag electoraal vissen binnen de moslimgemeenschap (schatting: 300.000 in Brussel alleen) bijzonder goed uit. De stem van de geschatte 25.000 Joodse potentiële stemmers is hoedanook politiek irrelevant.

Wie de statistieken van UNIA raadpleegt ziet dat er een merkelijke hausse was in 2014. Dit vanzelfsprekend naar aanleiding van het conflict tussen Israël en Hamas in de zomermaanden van dat jaar.

Intrigerend toch dat sommige medewerkers van UNIA– privé of niet – sterk betrokken waren bij een zo eenzijdige mogelijke benadering en importering van het conflict. Met andere woorden, de medewerkers van UNIA zijn zelf, naar ik hoop onbedoeld, mede-veroorzaker van de stijging van het antisemitisme in 2014.

UNIA hoofdkantoor in Brussel
UNIA hoofdkantoor in Brussel

UNIA, dat niet afgeschaft maar grondig hervormd moet worden, zal pas zijn doel bereikt hebben, samen met de politici, als het voor Joden eindelijk terug veilig is om met een keppeltje over straat te lopen in Brussel en elders in België.

Laat mij zeggen aan welk land jullie een voorbeeld kunnen nemen: Israël. En dan verwijs ik graag naar de stad waar ik woon, Haïfa: niemand die het in deze multiculturele en tolerante stad in zijn hoofd zal halen een medeburger aan te vallen omdat hij/zij hoofddoek, kipa, pruik of een omgekeerd vergiet op zijn hoofd draagt (de kerk van het vliegend spaghettimonster).

Maar Israël is dan weer voor sommige UNIA-medewerkers een pariastaat.

Advertentie

Beste UNIA, als ik volgende keer België bezoek, kunnen jullie mij na zovele jaren werking garanderen dat ik niet beledigd of aangevallen wordt als ik in Brussel met een kipa rondloop, ik vrees van niet? Pakken jullie dat probleem überhaupt aan? Ik vrees ook van niet…

Shlomo