EXCLUSIEF: Gesprek met Ludo van Campenhout over Gaza [januari 2009]

Ludo Van Campenhout. Foto: Di Mackey
Ludo Van Campenhout Foto: Di Mackey

Terwijl de Vlaamse meerderheidspartijen, aangevuld met N-VA, eind vorige week instemden met een resolutie die het buitensporige Israëlische geweld in de Gazastrook verwerpt, verdedigen Antwerpse politici de militaire acties.

[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/01/vancampenhout.mp3]

De consensus onder de Vlaamse democratische partijen werd vorige week duidelijk in het Vlaams Parlement. Enkel het VB weigerde in te stemmen met een resolutie die het Israëlische geweld disproportioneel noemt. De aanwezigheid van een grote Joodse gemeenschap maakt echter dat nogal wat Antwerpse politici een afwijkende houding aannemen. Afgelopen weekend voerde Antwerps Open Vld-gemeenteraadslid Claude Marinower het woord op een pro-Joodse bijeenkomst in het Antwerpse Albertpark. Ook schepen Philip Heylen (cd&v) was daar een opgemerkte gast.

Dat een schepen zich op een betoging laat zien, strookt niet meteen met de modererende rol die burgemeester Patrick Janssens tracht te spelen in het conflict dat ook in Antwerpen voor spanningen zorgt. Maar veel meer dan een lichte vingerwijzing aan het adres van zijn cultuurschepen wil Janssens niet geven. “Schepen Heylen zou oud en wijs genoeg moeten zijn om te weten waar hij wel en niet naartoe gaat.”

Heylen zelf benadrukt dat hij achter de Vlaamse resolutie staat. Hij wou met zijn aanwezigheid naar eigen zeggen vooral “een signaal geven dat antisemitisme in Antwerpen geen plaats heeft”.

Advertentie

Open Vld gaat in Antwerpen een stap verder. “Ik stoor me aan de selectieve verontwaardiging”, zegt schepen Ludo Van Campenhout. “Hamas heeft intussen al meer dan 6.000 raketten op Israël afgevuurd. Daarover hoor ik niemand. Het spreekt voor zich dat elk burgerslachtoffer er een te veel is, maar de schuld wordt te gemakkelijk bij Israël gelegd. De waarheid, bijvoorbeeld over de aanval op het schooltje van de VN, is complexer. Israël heeft een radarsysteem dat de plaatsen detecteert vanwaar raketten worden afgevuurd. Naar die locaties wordt vervolgens teruggeschoten. Als Hamas raketten afvuurt vanuit een school, dan ligt de schuld minstens mee bij Hamas.”

Ook de term ‘disproportioneel geweld’, die de Israëlische acties opgekleefd krijgen, is de Antwerpse Open Vld-leider een doorn in het oog. “Betekent het dat je tien raketten mag terugschieten als Hamas er tien afvuurt? Het gaat er gewoon om dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen een terroristische organisatie. Israël maakt een fout door de humanitaire hulp niet beter te organiseren, maar de militaire acties zijn gerechtvaardigd. ”

Ook Antwerps LDD-boegbeeld Jurgen Verstrepen gaat verder dan de nationale partijlijn. “De grote Joodse gemeenschap in Antwerpen maakt dat ik een voorzichtigere positie inneem dan Jean-Marie Dedecker. Israël wordt bestookt door een terroristische organisatie. Dan mag je terugslaan, al gaat Israël er misschien een beetje te ver in.”

Terwijl het in de democratische partijen enkelingen of lokale afdelingen zijn die een pro-Israëlische houding aannemen, gaat het Vlaams Belang als enige partij resoluut achter de Israëlische acties staan. “We zijn voor een onafhankelijke Palestijnse staat, maar dat betekent niet dat Israël niet het recht zou hebben om zichzelf te verdedigen”, zegt Philip Dewinter. “Het geweld dat daarbij gebruikt wordt, is niet disproportioneel. Sic vic pacem para bellum. Wie vrede wil, moet klaar zijn voor oorlog. Israël is en blijft een bolwerk van democratie en vrije meningsuiting.”`