Auschwitz-bord eindelijk hersteld
Het “Arbeit macht frei”-teken dat in Auschwitz werd gestolen en in drie stukken gezaagd is hersteld. Het ijzeren teken werd vorige woensdag in het laboratorium in het kampmuseum opnieuw aan het publiek voorgesteld. Het herstellen van het vijf meter brede teken nam verschillende maanden in beslag.
Het teken werd op 18 december 2009 gestolen en nauwelijks 72 uur later aan de andere kant van Polen teruggevonden. Het bleek in drie stukken gezaagd. Voor vele Holocaustoverlevers en anderen die de gedachtenis aan de monsterlijkheden van nazi-Duitsland levend willen houden was dit een kaakslag. “De diefstal en vernieling van het ‘Arbeit macht frei’-teken was een symbolische aanval op de herdenking.”, aldus Piotr Cywinski, de directeur van de gedenkplaats in het zuiden van Polen, bij de voorstelling van het gerestaureerde teken. “De daders slaagden bijna in hun kwaadaardig opzet, maar mislukten uiteindelijk”.
Agnieszka Zydzik-Bialek die de restauratie leidde verklaarde dat het teken in zeer slechte staat was toen het in haar atelier belandde. De dieven hadden het niet alleen in drie stukken gezaagd maar ook metalen onderdelen geplooid en afgebroken. Boven de toegangspoort werd een kopie geplaatst. Het nu herstelde origineel zal waarschijnlijk in een nieuwe tentoonstelling worden opgenomen, aldus de BBC.
Vijf Poolse mannen werden veroordeeld voor de diefstal. Zij opereerden in opdracht van een Zweed genaamd Anders Hogstrom die op zijn beurt zou zijn opgetreden als stroman voor een neonaziverzamelaar, al is over dit laatste nog geen definitief uitsluitsel te geven. Hogstrom stichtte in 1994 de extreem-rechtse Nationaal-Socialistische Frontpartij.
Advertentie
Tussen 1940 en 1945 werden meer dan één miljoen mensen, hoofdzakelijk Joden, gedood in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau of stierven ze de hongerdood terwijl ze dwangarbeid verrichtten.