Campagne tegen besnijdenis neemt antisemitische wending

Activisten in de V.S. voeren een campagne om de besnijdenis van jongens bij wet te laten verbieden in San Francisco. Daarvoor maken ze gebruik van een nieuwe stripfiguur die naar de naam ‘Voorhuidman’ luistert.

Matthew Hess de voorzitter van de actiegroep Genitale Mutilatiewet voor Mannen, de vereniging die wil dat besnijdenis voortaan bij wet zou verboden worden en gesanctioneerd met een gevangenisstraf, heeft ondertussen twee stripalbums op zijn actief staan. Hess en zijn aanhangers hebben inmiddels ook genoeg handtekeningen verzameld voor hun anti-besnijdenisvoorstel om het ook op de agenda te kunnen zetten op de lokale gemeenteraad en vervolgens te laten stemmen in november.

Een soortgelijke actie is nu gepland in San Diego. Met een aangenomen wet zou besnijdenis of mutilatie van de voorhuid van personen jonger dan achttien jaar een misdaad worden. De wetenschap ziet trouwens al langer besnijdenis als een positieve zaak en in de VS worden nog veel kinderen (ook niet-Joodse) om die reden besneden. De activisten hebben voor hun zaak getuigenissen verzameld van dokters, patiënten en liberale rabbijnen voor hun kruisvaart tegen de besnijdenis, maar met hun stripverhalen nemen hun acties een ander karakter aan.

Monster Mohel en dokter Mutilatie

Advertentie

Naast Voorhuidman zijn er stripfiguren met de namen Monster Mohel en dokter Mutilatie en er staan scènes met baby’s die geterroriseerd worden afgebeeld door brutale dokters die onder het bloed zitten. Mohel is het Hebreeuwse woord voor de rituele besnijder. De pro-besnijdenisstripfiguren worden er  omschreven als monsters en de striptekenaar beeldt hen af met pijpenkrullen en gebedsmantels.

Voorhuidman zelf ziet eruit als een klassieke Amerikaanse held met blonde haren, het contrast is opvallend groot. In een van de dialogen schrijft Hess in het tekstballonnetje van Monster Mohel: “Niets windt mij meer op dan in de penis van een jongetje van acht dagen te snijden”. In een andere scène wordt een vrouw opgevoerd die zegt: “Ik wou dat ik meer kon doen om deze onschuldige jongetjes te beschermen”. Waarna in een volgende tekening met een ‘vredevolle scène’ een baby’tje te zien is dat net werd ‘gered’ uit de klauwen van een groteske griezelige dokter. Ook de acties van de anti-besnijdenislobby en hun bekende dokters en advocaten komen in de stripverhalen ter sprake.

De ADL (Anti-Defamation League) noemt de strips virulent antisemitisch, “zowel de tekeningen als de thematiek”. Nancy Appel, de voorzitster van de lokale ADL-afdeling in San Francisco zei dat deze campagne een nieuw dieptepunt is. “Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect en is bijzonder aanstootgevend. Sommige tekeningen herinneren aan de middeleeuwse bloedfabels en de beschuldigingen dat Joden rituele moorden uitvoerden op christelijke kinderen. We hopen dat de personen die deze anti-besnijdeniscampagnes steunen iets beter vinden dan deze antisemitische tekeningen om hun zaak kracht bij te zetten”, aldus Appel.

Matthew Hess blijft erbij dat zijn strip niet antisemitisch is en zegt: “Je moet maar even naar de praktijk van het besnijden kijken en naar de mannen die dat uitvoeren en dan zie je dat mijn stripfiguren ‘geknipt’ zijn om de boodschap kracht bij te zetten”. De stripreeks is bedoeld om de praktijk van het besnijden op een populaire manier in de aandacht te brengen”, aldus Hess, die eraan toevoegt: “Het is een poging om de gedwongen besnijdenis voor te stellen als een aanslag tegen kinderen, en dat is het ook”.

Nog volgens Hess trekt de website waar de stripboeken worden voorgesteld de afgelopen maanden honderdduizenden bezoekers per week. De stripalbums zijn ook in elektronisch formaat verkrijgbaar bij Amazon en Barnes&Nobles.

Mathew Hess werkt momenteel verder aan het derde album in de serie.