Antisemitisme bij Beerschot of overgevoeligheid van niet-Joodse kant?

Het verhaal is genoegzaam bekend: Jacky Mathijssen, de flamboyante trainer van Beerschot die in het heetst van de strijd nooit zal aarzelen vanaf de zijlijn enige theatraliteit aan de dag te leggen, wordt beschuldigd van racisme, meer bepaald antisemitisme.

Antisemitisme bij ‘den Beerschot’? Joods Actueel ging op onderzoek, sprak afzonderlijk met de belaagde trainer en met twee Israëlische spelers bij de club, Dor Molul en Roy Dayan, voorheen actief bij, juist, Maccabi Tel Aviv.

Het verhaal in een notedop: ‘den Beerschot’ stond op 6 juli allerminst op niveau. In de vriendschappelijke wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv stond het minuten voor affluiten 0-3 voor de Israëlische topclub. Ach, het is maar een vriendschappelijk treffen. Bij een betwiste fase in de slotminuten had best wel een strafschop mogen gefloten worden ten gunste van Beerschot. Het zou aanleiding kunnen geven tot een eerreddend doelpunt. De scheidsrechter floot echter niet. Zelfs Moti Iwanir, de trainer van Maccabi vindt het er wat over en zegt in het Engels lachend tegen zijn Beerschotse collega: “Jullie hebben zeker een Joodse scheidsrechter gevraagd?”

Bij de nabespreking citeert de Kielse trainer, die ook enkele andere fases betwistbaar gearbitreerd vond, de Engelstalige uitspraak. Prompt wordt hij hierop beschuldigd van antisemitisme.

Advertentie

Maar is dit echt antisemitisme of is het er niet wat over? In ons volgend nummer van Joods Actueel (vanaf 12 oktober verkrijgbaar) komen we uitgebreid terug op het interview met de trainer en de Israëlische spelers.