André Gantman stapt terug in politiek, komt op voor N-VA

Waar maandenlang over werd gespeculeerd is nu bevestigd, joods kopstuk André Gantman krijgt een verkiesbare plaats op de gemeenteraadslijst van de N-VA. De krant Gazet van Antwerpen maakte dit nieuws bekend. Vorige maand werd Gantman reeds door de N-VA voorgedragen als bestuurder van de Vlaamse Opera en het Ballet van Vlaanderen.

André Gantman (foto Joods Actueel/ Kim de Molenaer)
André Gantman (foto Joods Actueel/ Kim de Molenaer)

Gantman maakt de overstap van de OpenVLD. Tegen Joods Actueel verklaart Gantman dat hij zijn partijkaart niet vernieuwde bij de openVLD na de uitspraken van Eurocommissaris Karel de Gucht voirg jaar. Die had in een radio-interview gezegd dat de Joden een oplossing inhet Midden-Oostenconflict in de weg stonden en dat er “zelfs met gematigde Joden” geen gesprek mogelijk was, aangezien zij altijd “overtuigd waren van hun eigen gelijk”.

Helemaal verrassend is Gantmans overstap naar N-VA niet want hij behoort al sinds jaar en dag tot de persoonlijke vriendenkring van partijvoorzitter Bart De Wever. Komt daarbij dat hij ook als Open VLD’er zijn Vlaamsgezinde opinies nooit onder stoelen of banken stak. Zo liet hij in 1985 door Luc Van der Keelen (HLN) optekenen: “Er is geen Joodse gemeenschap er is een Vlaamse gemeenschap en Joden maken daar deel van uit” of nog: “Joden waren de pioniers van de Vlaamse beweging. De diepe kloof die tijdens de oorlog geslagen werd die moet men nu kunnen overbruggen. Gezien het culturele federalisme is er trouwens geen andere keuze”.

Gantman sprak over zijn beslissing deze ochtend met Joods Actueel:  “Ik was politiek niet meer actief maar ben wel altijd alles op de voet blijven volgen. Ik merkte ook tijdens mijn nieuwe werkzaamheden in het bestuur van de Vlaamse Opera dat ik nog helemaal bij de zaak ben. Toen Bart De Wever me dan vroeg ‘heb je geen goesting’ sloeg het virus toe. Als gemeenteraadslid wil ik zeker de debatcultuur op het Schoon Verdiep in ere herstellen, want nu zie je de zwakheid van burgemeester Janssens die de gemeenteraad niet de rol laat spelen die een gemeenteraad moet spelen”, aldus Gantman die duidelijk al in campagnestemming verkeert.

Bart De Wever zei tegen Joods Actueel: “André heeft naast politieke ervaring ook bestuurservaring en dat is natuurlijk zeer welkom. Hij is ook een prominent lid van de Joodse gemeenschap in Antwerpen en op de koop toe een bijzonder aangename man  in de omgang”.

Advertentie

André Gantman, die zichzelf vrijzinnige Joods noemt, publiceerde de afgelopen jaren een aantal boeken waarin hij van leer trok tegen de linkse antizionistische standpunten die hij definieert als een “nieuw antisemitisme”.

De pers in ons land pikt de overstap van Gantman ook op en verwijst ook naar zijn exit uit de politiek 12 jaar geleden. In De Standaard lezen we: “Gantman was van 1995 tot 2000 VLD-schepen voor Personeelszaken in Antwerpen maar moest in 2000 ontslag nemen uit de gemeenteraad nadat hij in verdenking was gesteld voor witwassen, fiscale fraude en misbruik van vertrouwen.”

Volgens de berichtgeving in GvA reikt de ambitie van de Antwerpse politicus thans niet verder dan een zitje in de gemeenteraad.