Katleen Van Brempt (sp.a) zegt gepland Iranbezoek af (beluister)

Kathleen Van Brempt
Kathleen Van Brempt (foto: Europees parlement)

Terwijl in de ons omringende landen met enige commotie gereageerd werd op het aangekondigde bezoek van een zevental europarlementsleden aan Iran is het bij ons Europees parlementslid Katleen Van Brempt die zelf het initiatief neemt om het geplande bezoek af te gelasten.

In een reactie tegen Joods Actueel liet ze weten dat ze ze haar collega-parlementsleden adviseert om ook niet af te reizen omdat ze daarmee anders een fout signaal aan de Iraanse leiders geven. Beluister hier enkele fragmenten uit ons gesprek:

[audio:https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/10/VB3.mp3]

Niettegenstaande er door de Europese Commissie op 15 oktober extra sancties tegen Iran werden ingesteld zou een EU delegatie een officieel bezoek aan de Islamitische republiek brengen waarbij ook een ontmoeting met Ayatolla Rafsjani en een onderhoud met Buitenlandminister Salehi op het programma staan.

Van Brempt die in maart 2012 nog het totale gebrek aan democratie en de schendingen van de mensenrechten in Iran aankaartte is van oordeel dat een dergelijk bezoek in de gegeven omstandigheden een fout signaal aan de Iraanse overheid geeft nu nogmaals blijkt dat die haar nucleaire programma niet wenst af te bouwen en de mensenrechtensituatie geen enkele verbetering kent.

Tegen Joods Actueel was ze duidelijk:”Ik wens in geen geval mee te gaan”. Verder laat ze weten dat de trip hoogstwaarschijnlijk niet zal doorgaan: “Volgende week krijgen twee Iraniërs de Europese Sacharovprijs toegekend en ik twijfel er niet aan dat Iran daar ongelofelijk slecht op zal reageren. Ik wil hen een stap voor zijn want het kan niet zijn dat de EU, één van de grootste democratieën ter wereld zich door een dergelijk land laat ringeloren. Ik voel aan dat het regime in een systeemcrisis geraakt en het is dus niet het moment om ons daarvoor mogelijk te laten misbruiken” aldus Van Brempt. Het zijn de Groenen die volgens haar op een bezoek aandringen.

Advertentie

Iran weigert al jaar en dag om enige stappen te ondernemen om de mensenrechtensituatie te verbeteren. Vorig jaar werden er 614 executies uitgevoerd. Daarbij werden een aantal personen omwille van hun geaardheid opgehangen, een aantal van deze standrechtelijke excecuties werden ‘en plein public’ uitgevoerd. Het Iraanse regime met president Ammoud Amhadinejad op kop, ontkent tevens de Holocaust, nog erger is dat ze dreigen met een nieuwe Jodenuitroeing in het Midden-Oosten.

Van Brempt volgt Iran reeds langer op in haar werkzaamheden als Europees parlementslid: