Hulpschip naar Gaza bevatte geen hulpgoederen


Het Israëlische leger enterde gisteren het schip Estelle dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken om zogezegd hulpgoederen te leveren. Maar aan boord bleken er geen humanitaire goederen te zitten, enkel een handvol gefrustreerde extreem-linkse activisten.

Volgens premier Netanyahu weten de opvarenden maar al te goed dat er geen humanitaire crisis is in de Gazastrook. Vorige week kon u nog lezen hoe de nieuwe i-phone 5 van Apple een enorme hit is in de Gazastrook.

“Indien mensenrechten zo belangrijk zijn voor de 25 opvarende activisten dan zouden ze koers gezet hebben naar Syrië”, voegde hij er aan toe.

De premier loofde de militaire “inspanningen om de maritieme blokkade van de Gazastrook te handhaven, in overeenstemming met het internationaal recht.”

Netanyahu zei dat de mensen op het schip, waaronder drie Israëli’s en activisten uit de Verenigde Staten, Zweden en Noorwegen “goed weten dat er geen humanitaire crisis is in Gaza en dat hun enig doel is om Israël te provoceren en in een kwaad daglicht te stellen.”

Advertentie

De Israëlische marine heeft zaterdag de Estelle in de tang genomen toen het de kuststrook naderde. Gemaskerde soldaten landden op het schip zonder geweld te gebruiken en stuurden het vervolgens naar de haven van Ashdod.

Volgens de activisten, enterden de soldaten het schip toen het zich nog in internationale wateren bevond, zo’n 38 zeemijlen voor de kust van Gaza.

Luitenant-generaal Benny Gantz, opperbevelhebber van het Israëlische leger vroeg aan de militaire procureur om na te gaan of er wettelijk kan opgetreden worden tegen de opvarenden.

Victoria Strand, woordvoerdster uit Stockholm zei dat de Estelle, een 53-meter schoener “onder vuur” kwam te liggen kort nadat Israëlische vaartuigen het naderden. Dror Feieler, een Israëlische activist aan boord wist volgens AFP te melden dat het schip “om 10:15 werd aangevallen”.

Israël houdt vol dat de lucht- en zeeblokkade van Gaza – al actief sinds 2007 – noodzakelijk is om te verhinderen dat massaal wapens aan Hamas worden geleverd.

Onder felle internationale druk en nadat bij een bestorming negen Turkse activisten omkwamen op het schip de Mavi Marmari heeft Israël in 2010 de blokkade versoepeld.

Het incident met de Mavi Marmara versnelde de verslechtering van de diplomatische relaties tussen Israël en Turkije. De Turkse regering wil dat Israël zich excuseert voor de entering, aan de families van de overledenen schadevergoeding betaalt en de blokkade van Gaza opheft.