OPINIE « Bart De Wever is klaar voor het burgemeesterschap »

De gespannen sfeer van 2007 is volledig weggeëbd
De gespannen sfeer van 2007 is volledig weggeëbd

Met zijn toespraak gisteravond heeft Bart De Wever getoond dat hij klaar is om burgemeester te worden van Antwerpen. Hij heeft daarmee gedemonstreerd dat hij een burgervader wil zijn voor alle burgers van ’t stad.

De gespannen sfeer, die ontstond  in 2007, na zijn uitspraken over de excuses van Patrick Janssens, is volledig weggeëbd en lijkt niet meer dan een ‘accident de parcours’. Vooral vanwege die botsing mag men het belang en de timing van zijn woorden nu, niet onderschatten. De Wever zit nog temidden van moeilijke coalitiegesprekken maar maakt wel de tijd om de Joodse gemeenschap op haar gemak te stellen. Dat wordt geapprecieerd.

Van oudsher is de Joodse gemeenschap op haar hoede, beducht voor groepen met minder goede bedoelingen maar toch heeft het team van De Wever, vooral met de hulp van André Gantman en Ludo Van Campenhout, die vrees zorgvuldig weggemasseerd. Deze verkiezingen toonden niet een Joodse gemeenschap op de zijlijn, maar eentje waarin ook actief campagne werd gevoerd voor de N-VA, tot in de synagoge toe. Let wel, dat gebeurde ook voor de Open VLD en de stadslijst, maar de N-VA kon zich daar perfect mee meten.

De Wever kwam zondagavond in ieder geval oprecht over, als bezorgde medestadsgenoot. Hij voelde zich ook duidelijk op z’n gemak temidden van een bonte mengeling orthodoxe en niet-religieuze Joden, een gemeenschap die die hij de voorbije maanden beter leerde kennen. Er werd hartelijk gelachen en open gepraat.

Michael Freilich
Hoofdredacteur

Zijn demarche wijst alvast op de manier waarop het volgend stadsbestuur zal omgaan met zijn burgers. Het is een andere stijl dan voorheen, volkser, directer en open voor alle geëngageerde groepen. Dat slaat blijkbaar goed aan

Advertentie

De partij is rechts, jawel, maar niet extreem-rechts zoals sommigen verwijten. En dat beeld komt nu goed naar voren als zelfs de Joodse gemeenschap zich bij de N-VA op haar gemak voelt.

De woorden zijn er, de Joodse gemeenschap gelooft er alvast in. De volgende legislatuur zal het aan De Wever en zijn team zijn om te bewijzen dat het dat vertrouwen waard is.