Actiegroepen woest over aan optreden Israëlisch leger

Foto van een optreden van de IDF-band
Foto van een optreden van de IDF-band

Het feit dat voormalig premier Yves Leterme en federaal minister Monica De Coninck zondag het publiek zullen toespreken tijdens een optreden van het koor van het Israëlische leger is anti-Israëlactivisten een doorn in het oog. Volgens hen steunen de excellenties hiermee “de bezetting”. De organisaties plannen een betoging, de politiediensten verhogen hun staat van paraatheid en ook de staatsveiligheid zal aanwezig zijn voor de beveiliging van de vips en ambassadeurs van bevriende landen.

Zowel in een Franstalig als in een Nederlandstalig bericht roept Intal alle bevriende organisaties op om te betogen aan het Antwerpse Provinciehuis waar de voorstellingen zullen doorgaan. Bij de middagvoorstelling zal voormalig premier en adjunct-secretaris-generaal van de OESO, Yves Leterme, aanwezig zijn om de verzamelde vrienden van Israël toe te spreken, voor de avondvoorstelling tekent sp.a minister Monica De Coninck present.

In een online petitie worden Yves Leterme en minister De Coninck gevraagd om zich terug te trekken als spreker:

Wij klagen aan dat publieke middelen, zoals het Provinciehuis, gebruikt kunnen worden voor de propaganda van de Israëlische kolonisatie en repressie. We pleiten voor een embargo tegen Israël, maar hier gebeurt het tegendeel, Leterme en De Coninck komen hun steun toezeggen aan de Israëlisch bezetting.

Voorzitter David Vandeputte van Christenen voor Israël reageert op de aangekondigde actie:

Advertentie

Wij staan achter Israël en daar is niets mis mee, integendeel! In tijden van crisis zijn Joden nog steeds de zondebok, dat zien we zeer duidelijk. In Syrië vallen elke dag honderden doden, vorige donderdag nog achttien Palestijnen waaronder vrouwen en kinderen. Zelfs verplegers en dokters worden neergemaaid. Daarover hebben al deze activisten niet één kik gegeven en dat toont hun werkelijke motivatie: het gaat hen niet om Palestijnse slachtoffers, maar wel om Joden die zich verdedigen.

(Nvdr Deze slachtpartij vond plaats in Yarmoek, een Palestijns kamp. De lichamen van de gedode Palestijnen werden publiekelijk tentoongesteld. De dag voordien werden ook al 10 Palestijnse burgers in koele bloede afgemaakt. )

Dr. René Trau, de voorzitter van B’nai B’rith, laat weten dat zijn vereniging dit event jaarlijks organiseert in samenwerking met Christenen voor Israël. “Net zoals we samen met een aantal christelijke organisaties vorige maand een geslaagd vredesfestival op de Groenplaats organiseerden waar Israëlische dans en cultuur werd opgevoerd”, aldus Trau die eraan toevoegt dat het om een cultureel evenement gaat. “Dat is hetzelfde als wanneer het koor van het Rode leger komt zingen, daar maakt toch ook niemand een probleem van”.

Intal, dat in de oproep zijn beklag maakt over het gebruik van het Provinciehuis voor de optredens, krijgt jaarlijks meer dan een miljoen euro aan subsidie van de federale regering in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Maar in feite wordt een groot deel daarvan gebruikt voor politieke propaganda tegen Israël.

GAS-boetes

In november 2011 demonstreerden een achttiental anti-Israëlactivisten aan de ingang van de concertzaak tegen een optreden van het Jerusalem String Quartet. De betogers die geen toelating voor de demonstratie aan het stadsbestuur vroegen kregen achteraf een GASboete van 75 euro in de brievenbus.

Tickets
De organisatie laat weten dat de tickets ondertussen de deur uitvliegen maar dat er nog tickets beschikbaar zijn. Meer info hier.