Verenigd Koninkrijk en Canada: “Hamas is verantwoordelijk voor escalerend geweld”

Een directe inslag op een woning in Israël door een Palestijnse raket, eerder omschreven door prof. Rik Coolsaet (UGent) als een “ongevaarlijke kachelpijp”

Hamas “draagt de grootste verantwoordelijkheid” voor het escalerend geweld in Gaza en het zuiden van Israël, aldus Brits buitenlandminister William Hague. Zijn Canadese collega, John Baird legde volgende bijzondere verklaring af:

“We geloven rotsvast dat Israël het recht heeft om zichzelf en zijn burgers te verdedigen tegen terroristische dreigingen. Al te vaak staat het Joodse volk alleen in de frontlinie in de strijd tegen terrorisme, de grootste uitdaging van deze tijd. Vorig weekend vielen meer dan honderd raketten op de burgerbevolking in het zuiden van Israël. Ze werden allemaal afgevuurd vanuit posities in de Gazastrook. Canada veroordeelt de terroristengroep Hamas en staat pal achter Israël in zijn streven naar vrede en veiligheid in de regio.”

Ziehier de verklaring van de Britse buitenlandsminister Hague: In een verklaring zei Hague “het verlies van burgerlevens aan beide zijden” diep te betreuren.

Ik veroordeel met klem de raketaanvallen vanuit Gaza op het zuiden van Israël door Hamas en andere gewapende groepen.

De raketaanvallen vanuit Gaza scheppen een onhoudbare situatie voor de Israëlische burgers in het zuiden van Israël die het recht hebben om te kunnen leven zonder angst voor aanvallen. Daarenboven verslechteren ze het al precaire lot van de palestijnse burgerbevolking in Gaza.

Advertentie

Het is absoluut noodzakelijk niet in een geweldspiraal te belanden. Niemand is gebaat met een escalatie van het conflict, zeker niet nu de regio al onstabiel is. Israël moet zijn uiterste best doen om de spanning te verminderen

Deze gebeurtenissen onderstrepen nog maar eens hoe broos de situatie is en hoe noodzakelijk het is om tot een tweestatenoplossing te komen zodat Israëli’s en palestijnen in veiligheid en vrede naast elkaar te laten leven. Groot-Brittanië zal er alles aan doen om het vredesproces vooruit te helpen en onderhandelingen aan te vatten.

Douglas Alexander van Labour veroordeelde eveneens krachtig de raketaanvallen die hebben geleid tot de Israëlische militaire actie en riep op tot een politieke oplossing.

Ook voormalig premier Tony Blair sprak zich in die zin uit op de BBC: “We doen er alles aan om de situatie te ontmijnen. Het afvuren van raketten vanuit Gaza moet stoppen, zodat ook Israël zijn vergeldingsmaatregelen staakt. Dan kan de situatie normaliseren. Als het geweld aanhoudt kan dit conflict uit de hand lopen. Het is belangrijk dat we het nu beheersen voor het gans de regio aantast.”

Eerder had ook al Obama zijn steun aan Israël betuigd.