Gaza militaire operatie krijgt naam: Pillar of Defense

Het escalerend conflict in het zuiden van Israël kreeg de naam Pillar of Defense (letterlijk “zuil van verdediging”). Brigadier-Generaal Yo’av Moredechai liet ondertussen weten dat “alle opties open liggen om Hamas en andere terroristische organisaties zoveel mogelijk schade toe te brengen”.

Hij voegde er aan toe: “We hebben Hamas een harde klap toegediend door het uitschakelen van Ahmed al-Jabari, het hoofd van de militaire vleugel die persoonlijk terroristische aanslagen leidde tegen Israël. We openen een breed front, gezien de onhoudbare situatie van de bevolking in het Zuiden.”

Het laat zich aanzien dat er niet direct een einde komt aan de actie. De woordvoerder van het IDF wist dreigend te melden: “De bevelhebber van het leger bevindt zich in het ondergrondse en verdedigde commandocentrum en de luchtmacht gaat door met zijn precisiebombardementen. We zitten volop in het midden van een aanval die nog zal voortgaan en uitbreiden. We kregen groen licht van zowel de eerste minister als van de minister van Defensie. Mocht ik een Hamasverantwoordelijke zijn, dan zou ik alvast een schuilplaats opzoeken.”

Ook grondtroepen worden in gereedheid gebracht: “Infanteriebrigades werden verplaatst ter voorbereiding van de operatie”, aldus de legerwoordvoerder.

Om 10 uur deze ochtend , lokale tijd, wist het leger te melden dat sinds het begin van de actie 156 terroristische doelwitten werden aangevallen. “De bedoeling van de aanval is om het terroristen in de Gazastrook onmogelijk te maken nog raketten te lanceren en te verhinderen dat ze hun capaciteit verder uitbouwen.”

Advertentie

Ondertussen heeft de luchtmacht een video vrijgegeven van de aanvallen op lanceerplatformen en opslagplaatsen van de Fajr lange-afstandsraketten van Hamas. Deze raketten zijn in staat om Tel Aviv te bereiken. 3,5 miljoen Israëli’s worden door deze raketten direct bedreigd.