Niet altijd juiste informatie in VRT-jeugdjournaal

Klik op de afbeelding om naar dit Karrewietnieuws te gaan

Op donderdag 15 november deed Ketnet, het jongerenkanaal van de VRT, tijdens het programma Karrewiet een poging om voor het jongste Vlaamse kijkerspubliek enige duiding bij het Midden-Oostenconflict te geven. Op zich geen slechte zaak ware het niet dat de programmakers voor een hoog sprookjesgehalte in de inleiding van hun nieuwsitem gingen.

Moet wel correct zijn
Al begrijpt iedereen dat het maken van een voor kinderen toegankelijk nieuwsuitzending geen sinecure is, toch is ook daar het weergeven van correcte feiten belangrijk – zo mogelijk nog belangrijker. Vooral de manier waarop de Karrewietredactie de context van het conflict schetst is geen klein beetje met de haren getrokken en compleet het tegenovergestelde van de werkelijkheid. Letterlijk luidt het als volgt:

Het is onrustig in Israël en de Palestijnse gebieden in het Midden-Oosten. Israëli’s en Palestijnen schieten met raketten naar elkaar. De twee maken al heel lang ruzie over van wie het land is. Allebei willen ze de Westelijke Jordaanover en de Gazastrook. De Palestijnen wonen in die gebieden daarom worden ze de Palestijnse Gebieden genoemd maar ze vormen geen echt land want Israël is er de baas en wil dat de Palestijnen er weggaan. De Palestijnen willen dat niet daardoor is er vaak ruzie en veel geweld.

De hierboven onderstreepte zin is nochtans een flagrante leugen. Alle Israëlische regeringen zijn voorstander van de tweestatenoplossing, en vragen dat daarover wordt onderhandeld.

Waarheid
Toch betekent dit nog niet dat de Karrewietredactie over de ganse lijn in de fout gaat. Zeker ook niet de daaropvolgende uitzending waar er ook ruimschoots aandacht besteed werd aan de moeilijke situatie. Maar jammer genoeg valt ook daar in de inleiding een serieuze steek: “De Israëli’s en Palestijnen gooien raketten naar elkaar omdat ze allebei de Gazastrook en de westelijke Jordaanoever willen bezitten.”

Advertentie

Misschien zou het beter zijn om de jonge kijkers gewoon de waarheid mee te geven: “Israël wil dat er een eind komt aan de jarenlange raketbeschietingen vanuit Gaza, Hamas wil dat niet en hoopt alle Israëli’s te doden”… Klinkt nogal cru maar is toch de simpele waarheid, het staat met zoveel woorden in het handvest van Hamas.