Staakt-het-vuren na 8 dagen van geweld

Persconferentie van Netanyahu en zijn ministers Barak en Lieberman (foto: Flash90)
Persconferentie van Netanyahu en zijn ministers Barak en Lieberman (foto: Flash90)

Na meer dan een week van geweld ging woensdagavond een staakt-het-vuren in voegen tussen Hamas en Israël. Raketten bleven echter op Israël afkomen in het halfuur volgend op het bestand. Verwacht wordt wel dat het akkoord, met de steun van Egypte bereikt, zal standhouden.

Aanslag

Bij een aanslag op een bus in Tel Aviv vielen eerder vandaag 16 gewonden. Toen het nieuws in Gaza bekend raakte begonnen palstijnen spontaan op straat te juichen. De verschillende islamitische terreurgroepen in Gaza struikelen over elkaar om de aanslag op te eisen. De Israëlische zender Channel 2 wist te melden dat het niet om een zelfmoordaanslag ging; reden waarom de politie het gebied uitkamde.

Hamas
Volgens het Israëlische leger zijn gisteren verschillende eenheden van de Hamasbeweging met succes uitgeschakeld tijdens of direct na het lanceren van raketten richting Israël. Toch slaagde Hamas er in om opnieuw honderden raketten af te vuren op Israël, daarbij vielen twee doden.

Raketten van Hamas sloegen in nabij Tel Aviv (Rishon Leziyon) en Jeruzalem. Ondertussen gaat de militaire actie voort ook al zijn er gesprekken over een staakt-het-vuren.

Advertentie

Gisteren was Hillary Clinton in Jeruzalem, volgens haar staat de V.S. achter hun bondgenoot Israël en noemde ze deze band ‘rock-solid’. Clinton zal in Ramallah en Jeruzalem proberen een bestand af te dwingen.