[audio update] Britse Royals en besnijdenistraditie

Prince Charles is besneden

[update] Herbeluister onze redacteur, Guido Joris, over dit onderwerp op Radio 1 of hier onder.

[audio:http://od.mp3.streampower.be/vrt/radio1/11_Guido%20Joris%20(Joods%20Actueel)-snip_med.mp3]

Groot nieuws in Groot-Brittanië nu blijkt dat prinses Kate Middleton en haar man, prins William, hun eerste kindje verwachten. Indien het een jongen is wordt de vraag gesteld of die na de geboorte een besnijdenis zal krijgen. Alle mannelijke leden van de koninklijke familie zijn besneden, en daar zit een joodse link achter. Prins Charles werd als baby in 1948 besneden door de rabbijn van Londen.

Een verslag van VRT-correspondente Lia Van Beckhoven in het Radio1 programma de Ochtend bracht de Vlaamse luisteraar op de hoogte van dit nieuws. Zo werden mannelijke leden van de Britse koninklijke familie waaronder kroonprins Charles, besneden.

In het Verenigd Koninkrijk zelf kwam dit feit al een decennia geleden in de belangstelling van het grote publiek toen een quizvraag hierover opdook in het bekende gezelschapsspel Trivial Pursuit. Het was koningin Victoria die besloot dat alle jonge boorlingen van het mannelijke geslacht zouden besneden worden.

De beweegredenen van de Victoriaanse vorstin zijn niet allemaal te achterhalen maar het feit dat er destijds een goed ingeburgerde beweging bestond die de Britse eilandbewoners als een verloren gewaande tiende stam van Israël beschouwde en koningin Victoria ervan uit ging dat zij een rechtstreekse afstammelinge was van de bijbelse koning David spelen een onmiskenbare rol hierin.

Advertentie

Charles besneden door Rabbijn

De Britse koninklijke familie ging dus ver mee in deze ideologische afstammingstheorie en naast allerlei stamboekonderzoeken om de bijbelse afkomst kracht bij te zetten was besnijdenis dus een daarvan. Ze werden daarin gevolgd door de Engelse upperclass die ook in groten getale hun mannelijke nakomelingen lieten besnijden, naar Joods voorbeeld gebeurde dat kort na de geboorte. Besnijdenis werd daarmee een statussymbool. Een fenomeen dat zich tot op de dag van vandaag vertaalt in een beduidend groter percentage besnijdenissen in landen met een angelsaxische traditie. In de VS zijn 79% procent van alle mannen besneden, bij nieuwe geboorten wordt 55% van de jongens er vandaag nog besneden.

De huidige Britse vorstin Queen Elisabeth nodigde na de geboorte van kroonprins Charles rabbijn Jacob Snowman, de officiele Mohel van de Joodse gemeenschap in Londen, uit die de ingreep op Buckingham Palace uitvoerde in 1948.
Prinses Diana zou zich volgens sommige bronnen verzet hebben tegen een besnijdenis van haar zonen maar er zijn geruchten dat na haar dood prins Harry alsnog zou besneden zijn op verzoek van zijn vader en dat prins William niet op dat verzoek wilde ingaan.