VRT-Teletekstberichten tijdens Gaza oorlog “eenzijdig”

Mediawatcher dr. Rudi Roth analyseerde voor Joods Actueel de Teletekst berichten van de VRT over de voorbije oorlog in Gaza. Onze redactie kreeg een lijst met alle berichten die verschenen over het conflict. Zijn conclusie luidt dat de berichtgeving “deels eenzijdig” was.

Mediawatcher dr. Rudi Roth
Mediawatcher dr. Rudi Roth

Dr. Roth concluceert dat de berichtgeving te veel overhelt naar de Palestijnse versie van de feiten. “Neem bijvoorbeeld de vraag naar de verantwoordelijkheid voor het opflakkerende  geweld, in elk berichtgeving over een gewapend treffen is dat  zeer belangrijk om weten. Volgens Israël was het de fout van Hamas die hun raketaanvallen op burgerdoelen in november drastisch verhoogde en was de zware aanval op een legerjeep de aanleiding voor het geweld. Na deze aanval schakelde Israël in een vergeldingsactie een Hamasleider uit. Volgens de Palestijnen daarentegen was hun aanval op een jeep een reactie op een eerder incident waarbij Israël een achtjarige Palestijnse jongen zou hebben neergeschoten.

Het minste wat je mag verwachten is dat de VRT dan eerlijk bericht met een zin als volgt “beide kampen geven elkaar de schuld voor het opflakkerend geweld”. Toch is dat niet wat er gebeurde en schreef Teletekst “Het geweld flakkerde woensdag op na de moord op een Hamasleider door Israël.” Dergelijke tekst verscheen in maar liefst vier afzonderlijke berichten tijdens het begin van het conflict. Geen enkele keer werd de Israëlische versie gegeven. De leek die het bericht leest krijgt zo direct de indruk dat het in de eerste plaats Israël is die verantwoordelijk was voor het geweld.”

“Hamas geen terreurbeweging”

Advertentie

Andere interessante opmerkingen uit de analyse is dat Hamas nooit omschreven wordt als een terreurorganisatie maar de naam “de beweging Hamas” meekrijgt, in het beste geval is dat “de militante organisatie Hamas”. Nochtans staat Hamas op de Europese lijst van terreurorganisaties. Dr. Roth: “Naar mijn weten wordt bij Al Qaida wel het voorvoegsel ‘terreurbeweging’ gebruikt, waarom hier dan niet?”.

Flagrant

Dr. Roth somde voor ons ook enkele flagrante berichten op:

Donderdag 15/11
De Israëlische aanval op de Gazastrook heeft een reactie uitgelokt bij de radicale Palestijnse beweging Hamas.
Commentaar: We lezen dat Hamas ‘uitgelokt’ werd. Nochtans zeiden  de Amerikaanse president Barak en de Britste minister Hague dat de verantwoordelijkheid  voor de escalatie lag bij Hamas die Israël met honderden raketten en mortieren bestookte.

Maandag 19/11
BOMBARDEMENTEN OP GAZA DUREN VOORT
De Israëlische bombardementen en beschietingen richting Gaza zijn in de nacht van zondag op maandag onverminderd voortgegaan.
Commentaar: In dit bericht geen enkel woord over de raketten van Hamas die op Israël troffen  die nacht.

Dinsdag 20/11
STAAKT-HET-VUREN IN GAZA MOGELIJK?
In Gaza is het in de nacht van maandag op dinsdag relatief rustig gebleven. De wapens zwegen wat meer langs beide kanten om de diplomatie een kans te geven. Toch waren er nog bombardementen op Gaza. Er vielen 7 gewonden.
Commentaar: Opnieuw geen woord over de raketten van Hamas die nacht, en die  o.a. op Sderot en Ashkelon werden afgevuurd.

Donderdag 22/11
Israël zei dat het niet geloofde dat het bestand van lange duur zou zijn.
Commentaar: Wij hebben deze informatie op geen enkele plaats gevonden, is het gefabriceerd? In ieder geval is dit stemmingmakerij.

Advertentie

Citaten in titels

Verschillende keren gebruikt Teletekst citaten als titel bij een bericht. Soms gaat het om neutrale citaten zoals Ban Ki Moon die oproept om het geweld te stoppen. Vier keer gaat het om citaten die kritisch zijn voor één van die partijen. Drie daarvan zijn kritisch voor Israël, slechts één voor de Palestijnen.

Vrijdag 16/11   “ALLES DOEN OM AGRESSIE TE STOPPEN”
Egyptische premier Hisham Qandil

Zaterdag 17/11 “WAT ISRAEL DOET, IS ONAANVAARDBAAR”
Tunesische minister van Buitenlandse Zaken

Zondag 18/11 OBAMA: EERST RAKETAANVALLEN STOPPEN

Maandag 19/11 “ISRAEL MOET ALS EERSTE GEWELD STOPPEN”
Khaled Meshaal, Hamas

Belangrijk

Een belangrijke opmerking bij dit alles is dat de VRT ons slechts een deel van de berichtgeving doorstuurde en niet alle updates van hun teletekstartikels. Volgens de omroep gebeurde het aanpassen van berichten soms tot tienmaal per dag. Het valt dus te vrezen dat nog meer bezwarende berichten worden achtergehouden. Ondanks de vraag van Joods Actueel, om ook hier inzage te krijgen, ging de VRT niet op onze vraag in. Valt er nog meer te verbergen?