Zoontjes Friedman ingeschreven in Belzer meisjesschool [+ exclusieve video]

De zoontjes van Moshe Aryeh Friedman, de controversiële anti-zionist die de Holocaust minimaliseert, zijn vandaag met succes ingeschreven in de meisjesschool van de chassidische Belzergemeenschap, Benoth Jeruzalem.

Dat gebeurde onder ruime mediabelangstelling. Friedman, die per taxi met zijn vrouw en kinderen arriveerde, kreeg een escorte van de politie en was vergezeld van een gerechtsdeurwaarder. Die laatste kwam controleren of de school het arrest van de kortgedingrechter wel zorgvuldig opvolgde. De school van zijn kant had eveneens een deurwaarder laten komen om alles te noteren. Voor de wintervakantie besliste een rechter dat de school de kinderen van Friedman moest opnemen in de school.

Na de inschrijving zei Friedman tegen de verzamelde journalisten dat zijn kinderen zeer blij waren om eindelijk naar school te kunnen gaan. Volgens Friedman waren de schoolmeisjes eveneens zeer enthousiast met het nieuws dat er bij hen een jongen in de klas zou komen.

Mevrouw Friedman, die tot nog toe uit de schijnwerpers bleef was ook aanwezig. Zij verklaarde ferm tegen de pers: “Onze kinderen zijn 100% Joodse en moeten dan ook naar een Joodse school gaan. Dat is ons recht, waarom zijn er anders Joodse scholen!”.

Meneer Friedman herhaalde ondertussen zijn stelling, die hij ook al voor het gerecht had meegedeeld, dat er eindelijk een einde moet komen aan de discriminatie en segregatie van jongens en meisjes in de chassidische Joodse scholen.

Advertentie

Friedman wilde niet ingaan op de vragen van Joods Actueel. Wij wilden weten of hij begrip heeft dat ouders niets met zijn gezin wil hebben te maken omdat hij een vriend is van de Iraanse dictator Ahmadinejad en omdat hij beweerde dat er slechts 1 miljoen Joden omkwamen tijdens de Holocaust.

De school zelf wilde niet reageren en had de ouders opgeroepen om niet te protesteren op maandagochtend en om de familie Friedman lastig te vallen. De school zegt wel dat ze in beroep gaat tegen de uitspraak, maar deze procedure kan nog maanden of zelfs jaren aanslepen.

Aron Berger, een bezorgde vader die zijn dochter naar school kwam brengen, wilde wel reageren. Hij ziet het feit dat Friedman zijn orthodoxe jongetjes dwingt om naar een meisjesschool te gaan als een geval van kindermishandeling. Maar hij tilde vooral zwaar aan het feit dat Friedman met zijn provocatie ingaat tegen een principe van honderden jaren in het chassidisme waarbij jongens en meisjes apart school lopen. “Hij maakt hiermee alles kapot waar wij voor staan en dat is een zeer spijtige zaak”, aldus Berger. De verzamelde pers maakte gretig gebruik van deze reactie en was blij dat ze ook de versie van de andere kant konden noteren om in hun berichtgeving weer te geven.

Ondertussen loopt er ook een proces van Friedman tegen de Yavneschool. Daar wil Friedman zijn meisjes laten inschrijven. De uitspraak in deze zaak is uitgesteld tot 17 januari.