Mia Doornaert in De Standaard “Elke democraat, gelovig of vrijzinnig, hoort geschokt te zijn door deze banalisering van het nazisme”

Mia Doornaert pakt Kris Peeters hard aan
Mia Doornaert tijdens een Holocaustherdenking in Antwerpen

Barones Mia Doornaert haalt vandaag in haar column in De Standaard fel uit naar de reacties van begrip voor de grappen en grollen over de Holocaust tijdens het carnaval van Aalst. Doornaert vindt ook dat de houding van minister Schauvliege Vlaanderen “geen goed heeft gedaan” en noemt de nazi stoet zelf “een schande”.

Nog volgens de columniste komt het maken van grapjes over de N-VA, als zijnde een partij met fascistische trekjes, neer op negationisme.

Het houdt  intellectueel geen steek om ten aanzien van de politieke evoluties in Vlaanderen met ‘fascisme’ en vergelijkingen met de jaren dertig te gaan schermen, zoals ook de carnaval-wagen in Aalst deed. De ‘grappenmakers’ hielpen aldus de indruk te scheppen dat het in Hitlers Duitsland niet veel erger leven was dan in een stad met een N-VA-burgemeester. Dat komt neer op negationisme. En dat is democratisch gevaarlijk want dat verlaagt de afweerdrempel tegen echt totalitarisme. Ook daarom hoort elke banalisering van het nazisme, zelfs voor de ‘grap’, onaanvaardbaar te zijn voor elk van ons.

U kan het volledig stuk lezen op de website van De Standaard.