Brusselse Joden “niet geinteresseerd in eigen radiostation”

radio (Copy)

Een schokgolf ging deze maand door de Franstalig Joodse gemeenschap van ons land na de aankondiging dat het populaire maandblad Contact J de boeken neerlegt. Ook Radio Judaïca, dat deel uitmaakt van dezelfde groep, het Brusselse Cercle Ben Gourion, verkeert in moeilijk vaarwater.

Diane Culer van Radio Judaica
Diane Culer van Radio Judaica

Diane Culer, voorzitster van de organisatie, schetst in een open brief de moeilijkheden die ze hebben om de nodige fondsen te verwerven. Om die reden werd besloten om het magazine stop te zetten en alles op alles te zetten om het radiostation, dat 24 uur per dag uitzendt vanuit de hoofdstad, draaiende te houden.

Maar ook daar zijn er nu serieuze uitdagingen. Volgens Culer kost het draaiende houden van Radio Judaïca, ondanks alle mogelijke besparingen, een kwart miljoen euro per jaar. “De rekening
is vlug gemaakt als je weet dat we van de Stichting van het Jodendom van België 55.000 euro per jaar krijgen en van het Franse Gewest zo’n  13.000 euro.” Door de crisis slinken ook de inkomsten uit publiciteit en tot overmaat van ramp moet de radiozender haar lokalen aan de Vleurgatsesteenweg verlaten en dus op zoek gaan naar een nieuwe locatie.

Culer die om meer financiële steun vraagt, geeft de Brusselse en Waalse Joden een stevige veeg uit de pan door te stellen dat het reilen en zeilen van de radiozender hen hoegenaamd niet interesseert ondanks het feit dat het station er alles aan doet om de Joodse waarden uit te dragen. “Wat het radiostation werkelijk bedreigt, is een totaal gebrek aan interesse en sponsoring van een gemeenschap in een geweldig instrument dat ten dienste staat van de hele Joodse gemeenschap”, schrijft ze.

Advertentie

Machtsovername door CCLJ ?
Joods Actueel sprak met een luisteraar van het eerste uur. Hij woont in hartje Brussel en volgt het functioneren van de zender jaar in jaar uit. Wij vroegen hem hoe hij deze situatie inschat? “De financiële perikelen bij Radio Judaïca zijn natuurlijk niet van vandaag en in het verleden waren er soortgelijke geluiden te horen”, aldus de man die opmerkt dat de zender wel de radio-technische aspecten professioneel benaderde maar het financiële beleid steeds amateuristisch aanpakte.

Op onze vraag of Culer toch niet gelijk heeft dat Brusselse Joden geen belangstelling hebben voor hun radiostation, mogelijk omdat ze verregaand
geassimileerd zijn en de voeling met de Joodse waarden verliezen, zegt de man: “Dat zal zeker een rol spelen maar het is maar één kant van de medaille want Radio Judaïca heeft ook een jaar vanuit Antwerpen gewerkt maar ook daar was de belangstelling ondermaats.”

“Trouwens, je mag ook niet uit het oog verliezen dat er al langer een infiltratie is vanuit het CCLJ (het vrijzinnige joods centrum, red.) en dat die het vacuüm zullen aangrijpen om hun, vooral linkse, standpunten nu te promoten.” “Mogelijk willen ze straks ook het radiostation overnemen”, aldus onze bron die eraan toevoegt dat hij zijn hart vasthoudt als hij denkt aan alles wat de luisteraars dan aan anti-Israëlpropaganda te horen zouden krijgen.

“Het zou me niet verwonderen als die snel subsidies loskrijgen via hun sterke relaties met de linkse partijen in Franstalig België. Die zullen natuurlijk opgetogen zijn met de felle kritiek tegen Israël, en al zeer zeker als dat van Joden zelf komt.” Voorzitster van de Cercle Ben Gourion, Diane Culer, was niet bereikbaar voor commentaar.