Joodse bezienswaardigheden in de Canarische eilanden

Reiseziel Kanaren IX

De Canarische eilanden zijn een populaire bestemming voor vele vakantiegangers die zich willen bruinbakken onder de Spaanse zon. Voor zonliefhebbers is dit vakantieoord de perfecte bestemming. De eilanden kennen een bijna perfect subtropisch klimaat. Het is er niet snel koud maar ook extreme hitte komt er nauwelijks voor.

Men trekt best naar deze zonnige plek in de zomermaanden. De mooie natuurlijke omgeving zoals de prachtige duinen en witte zandstranden van Corralejo, het magnifieke natuurreservaat Los Tilos in La Palma en het Nationaal Park Timanfaya, een uniek maanlandschap ontstaan na een vulkaanuitbarsting (tevens een filmlocatie voor The Lord of the Rings) vormen enkele van de voorname bezienswaardigheden op de Canarische eilanden.

Wat onze lezers zeker zal interesseren is het feit dat deze toeristische trekpleister meer te bieden heeft dan enkel zon, zee en strand. Het eiland draagt namelijk ook een interessante, verborgen gehouden Joodse geschiedenis met zich mee.

De eerste Joden arriveerden op de Canarische Eilanden rond 1480. De meesten kwamen echter na het Verdrijvingsedict van 1492, waarin koning Ferdinand II en koningin Isabella van Castilië de Joden uit Spanje verbanden of verplichtten zich te bekeren tot het christendom. De Joodse gemeenschap op de Canarische eilanden telde nooit meer dan een vierhonderdtal leden en ze waren bijna allen cryptojoden. Dit waren Joden die zich verplicht hadden moeten bekeren naar het christendom maar in het geheim het jodendom bleven praktiseren.

Advertentie

Ook op de Canarische Eilanden ondergingen de cryptojoden ten gevolge van de Spaanse inquisitie afgrijselijke persecuties. Zo werden bijvoorbeeld kinderen onder zware martelingen tot bekentenissen gedreven waarin ze “toegaven” dat hun ouders onderling Hebreeuws spraken en tijdens gebeden weigerden een kruisje te maken. Schippers werden verboden om hen doorgang te verlenen. Toch slaagden vele cryptojoden er alsnog in hun woonplaats te ontvluchten naar onder andere de Vlaamse gebieden, Madeira en het door de Ottomanen bestuurde Palestina.

In het midden van de twintigste eeuw kwam er weer een kleine toestroom van Joden op de Canarische eilanden. Deze nieuwe gemeenschap werd door Marokkaanse Joden gesticht nadat zij zich in de jaren vijftig genoodzaakt voelden Marokko te ontvluchten. Na de oprichting van Israël in 1948 verslechterde de verhouding tussen de Marokkanen en de Joden daar zo erg dat het uitliep tot antisemitische rellen en pogroms waarbij tientallen Joden vermoord werden. Daarom dat velen zo snel mogelijk het land probeerden te ontvluchten.

Er werd een synagoge gesticht in Tenerife maar die blijkt vandaag de dag niet meer gebruikt te worden. Vandaag telt de Joodse gemeenschap van Las Palmas de Gran Canaria slechts een dertigtal families meer. De meeste Joden verlaten de eilanden voor Israël of een andere bestemming.

Wie nu al helemaal warm loopt van dit zonnige en mooie eiland kan alvast onderstaande praktische informatie bekijken.

Praktische info:

Vluchten: Jetairfly vanaf € 69.99 Brussel Airlines vanaf € 99.00

Munteenheid: Euro

Advertentie

Taal: Spaans

Koosjer eten: geen

Joodse gemeenschap: niet actief

Gemiddelde temperatuur: zomermaanden: 28°C, wintermaanden: 21°C