Israel onderzoekt “tragische dood” Palestijnse kinderen – mogelijk ging het om Hamas raketten

Een beeld uit de oorlog van 2012 die de wereld rondging. Nadien bleek Hamas de meest waarschijnlijke dader
Een beeld uit de oorlog van 2012 die de wereld rondging. Nadien bleek Hamas de meest waarschijnlijke dader

Israël stelt een onderzoek in naar de dood van vier Palestijnse kinderen. Zij werden woensdag door een granaat gedood op het strand van Gaza; een vijfde kind werd ernstig verwond. Volgens ooggetuigen opende een marineschip plotseling het vuur op het strand, waar de jongens aan het voetballen waren. In het verleden bleken Palestijnse slachtoffers echter door Hamas te zijn geraakt, zoals de dood op de baby van een Palestijnse BBC-cameramen in 2012.

Het gebeurde vlakbij een hotel waar veel buitenlandse journalisten logeren. De Engelse journalist Peter Beaumont zag het gebeuren en schreef een verslag van het voorval voor The Guardian. Volgens hem was ook op afstand duidelijk te zien dat het om kinderen ging; de jongens waren tussen de 9 en 11 jaar oud.

De IDF, die de dood van de kinderen “tragisch” noemt, benadrukt dat het leger “niet de bedoeling heeft om burgers te verwonden die door Hamas in deze oorlogssituatie verwikkeld worden” en is nog aan het onderzoeken hoe dit kon gebeuren. Voor zover nu na te gaan is, had de marine het gemunt op terroristen die het strand gebruiken om raketten af te schieten. Deze plek is al vaker beschoten.

Bron: cidi.nl