18 Israëlische soldaten in gevechten omgebracht «door Palestijnse burgers»

Hamas strijders - die zie je niet in de Vlaamse media
Hamas strijders – die zie je niet in de Vlaamse media

Sinds het begin van de grondoperatie van het Israëlische leger zijn minstens 18 IDF-soldaten omgekomen in hevige gevechten. “Je zou bijna denken dat ze zijn omgebracht door Palestijnse burgers, als je de berichtgeving op de VRT en De Standaard volgt”, aldus een lezer tegen Joods Actueel. “Want Hamas strijders komen helemaal niet in beeld in onze media, er wordt niet over gerept, enkel over onschuldige burgers. Dat er een hevige oorlog aan de gang is tussen strijdende partijen, dat kom je haast niet te weten”.

Hamas
Hamas

Ook de krant Het Laatste Nieuws toont zich niet van zijn eerlijkste kant. Journalist Guy Van Vlierden schreef op vrijdag nog “De joden trekken alle registers open in Gaza” waarmee hij dus alle joden over de hele wereld wil viseren in plaats van het correcte “De Israëli’s trekken alle registers open” te gebruiken. (foto hiervan kan u hier zien)

Zenuwgas
Op zaterdag schreef Van Vlierden dan weer dat Israël mogelijk zenuwgas inzette in Gaza, een bericht dat door een enkeling werd gelanceerd en nadien door Hamas zelf werd tegengesproken. Ondanks het feit dat de ontkenning reeds om 13 uur door Hamas was bekendgemaakt, stond de beschuldiging wel in de krant van zaterdag die pas omstreeks 21 uur gedrukt werd.

Selectieve omgang met feiten
Verder is het ons opgevallen hoe selectief de Vlaamse pers omgaat met berichten die niet in hun kraampje passen. De Canadese premier Harper, de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Cameron, de Aerikaanse president Obama en V.S. Buitenlandminister Kerry zeiden allen publiekelijk achter Israël te staan en begrip te tonen voor een land dat actie onderneemt om zijn burgers te beschermen. (Ze vroegen natuurlijk ook allemaal dat burgerslachtoffers zouden worden vermeden). En raad eens wat, deze informatie werd niet of nauwelijks gemeld in de Vlaamse media.

Foto-reportages
Ook bij foto-reportages is de Vlaamse media niet al te eerlijk. Terwijl er foto’s worden getoond van Palestijns leed zie je geen beelden van Israëli’s die dagelijks tot 10 keer toe naar de schuilkelder  hollen (in totaal zo’n 4 miljoen Israëli’s) – de feitelijke reden voor Israël om de huidige oorlog te starten!

Advertentie

Raketten in schooltje
Had u al gehoord dat het Israëlisch leger 20 lange afstandsraketten aantrof in een school (nogmaals een bewijs dat Hamas burgerdoelen gebruikt voor zijn aanvallen). Waarschijnlijk niet indien u voornamelijk de Vlaamse media leest. Gazet Van Antwerpen vermeldde het voorval ‘terloops’ in de laatste paragraaf van een lang artikel over de Israëlische “verwoestingen”.

Staakt-het-vuren
Een tijdelijk ‘humanitair’ staakt-het-vuren dat vandaag twee uur zou duren is kort na aanvang door Hamas geschonden – waarop Israël terugschoot. Wat lezen we in De Standaard? Enkel dat Israël schoot. We vragen niet dat journalisten slaafs de Israëlische standpunten overnemen – we vragen wel dat ze in eerlijkheid beide standpunten en posities aan bod laten komen, en dat gebeurt nu allerminst.

Jorn De Cock

Het Laatste Nieuws van vrijdag 20 juli 2014
Het Laatste Nieuws van vrijdag 20 juli 2014

De Standaard stuurde journalist Jorn De Cock naar Gaza. De man geeft ook telefonisch verslag voor de VRT. Opmerkelijk was het antwoord van De Cock tijdens een chatsessie op de website van De Standaard. Daar zei hij het volgende over Hamas:

“de officiële lijn van Hamas is een langdurig bestand in ruil voor twee staten gebaseerd op de grenzen van pre-1967”.

De vraag die gesteld werd aan de journalist was echter: “Wat wil Hamas dan uiteindelijk?”. Dat antwoord is echter klaar als een klontje, Hamas wil de totale vernietiging van Israël, het staat niet alleen in hun handvest, hun woordvoerders en leiders herhalen dit ook dagelijks.

Dat een neutrale journalist het nog niet eens over zijn lippen (lees toetsenbord) krijgt om de lezer een eerlijk antwoord te geven op zijn vraag doet vermoeden dat we hier niet te maken hebben met een onpartijdige bijstander… En dat is alvast zeer onrustwekkend.

Advertentie

Joods Actueel
Joods Actueel krijgt vaak de vraag waarom het niet zelf de Palestijnse versie van de feiten brengt en “evenwichtig” beide kanten aan bod laat komen, net wat wij de Vlaamse pers verwijten. Het antwoord is simpel, precies zoals je niet verwacht dat het Vlaams Palestina Comité de Israëlische posities zal verdedigen is het duidelijk dat wij – zeker in tijden van crisis – vooral willen zorgen dat de Israëlische posities, die hier niet aan bod komen, toch enige weerklank vinden.

We hadden niets liever dan opiniestukken geplaatst met hevige kritiek op Israël maar dan krijg je een situatie waarbij niemand het Israëlisch standpunt nog laat weerklinken. Ons verwijt is derhalve vooral gericht aan de massa-media, die alle Vlamingen bereiken daar vragen we dat ze beide kanten van het verhaal laten horen.

Tot slot nog dit – Joods Actueel geeft wel degelijk kritiek op het Israëlisch beleid in haar eigen magazine – maar dan niet in tijden van oorlog. Enkele voorbeelden hiervan kan je alvast hier,  hier en hier vinden. DIT zals je alvast NOOIT terugvinden bij de verschillende pro- Palestijnse organisaties.