Explosie aan online haatboodschappen aangepakt op Franse internetfora

hate

In Frankrijk heeft ‘Operation Protective Edge’ een nooit geziene vloedgolf aan haatboodschappen op nieuwswebsites en sociale media veroorzaakt die door moderators nauwelijks kan beheer(s)d worden. Gespecialiseerde bedrijven verwijderen 90-95% van alle berichten omdat die antisemitisch zouden zijn. In België lijkt het er op dat 90-95% van de berichten niet gefilterd wordt.

“Zodra je over Israël spreekt laaien de passies op met soms tussen de twintig- en dertigduizend commentaren op één artikel waarvan we slechts vijf tot tien procent kunnen toestaan”, zegt David Corchia, hoofd van Concileo, een bedrijf van moderators die Le Figaro en Libération onder zijn klanten mag rekenen.

Met behulp van software die automatisch verdachte sleutelwoorden rapporteert kunnen online-moderators commentaren filteren die niet in overeenstemming zijn met de Franse wetgeving of de wensen van de klanten. Deze wetten verbieden racistische, antisemitische of discriminerende boodschappen en oproepen tot geweld.

De moderatoren hebben weinig tijd om te beslissen of een opmerking door kan gaan en blokkeren in het algemeen 25 tot 40 procent van de commentaren. Als het echter over het Israëlisch-Palestijns conflict gaat loopt de afwijzingspercentage op tot 95 procent.

Advertentie

“Er zijn drie keer zoveel commentaren dan normaal als het over het Israëlisch-Palestijns conflict gaat”, zegt Jeremie Mani, hoofd van Netino, die onder meer de websites van de krant Le Monde, Radio Europe 1 en verschillende Franse televisiezenders beheert.
De 250 moderators van Netino krijgen elke maand tientallen miljoenen commentaren te verwerken.

“Racistische en antisemitische boodschappen die bijzonder agressief zijn richten zich ook tegen politici en de pers. Soms worden contactgegevens van journalisten vermeld”, zei Mani.

“De ziekelijke inhoud is typisch voor dit conflict. De oorlog in Syrië veroorzaakt niet dit soort commentaren.”

“Neutrale burgers zitten er mee verveeld dat hun ruimte voor dialoog wordt gemonopoliseerd door dit onderwerp.”

Ronde van Frankrijk

De kwaadaardige boodschappen over het conflict komen niet enkel voor bij artikels over het conflict. Ze kunnen bij om het even welk onderwerp worden gevonden. “Bij een artikel over de Ronde van Frankrijk ging het bij het vierde commentaar al over Gaza”, zegt Mani.

“Onder een verhaal over het vissen op zalm zag ik een commentaar dat zei: ‘Houd op hierover te spreken, het probleem is dat er te veel Joden zijn’”.