Facebookpagina Gazet van Antwerpen boordevol Jodenhaat “een goede jood is een dode jood”

Facebook GVA

Eerder heeft Gazet van Antwerpen antisemitische uitspraken op zijn Facebookpagina verwijderd, na melding ervan. Toen werd beloofd om de moderator tot alertheid aan te sporen. Toch blijft het negationistische en antisemitische opmerkingen regenen op de Facebooksite van de krant. Van de belofte om alert te zijn, kwam niets in huis. Het gaat daarbij niet om één of ander statement maar werkelijk over tientallen uitspraken.

De plegers van dergelijke feiten lijken goed op de hoogte te zijn van het feit dat het Centrum Gelijke Kansen dit alles losjes door de vingers ziet. Dat verklaart de nieuwste trend, waarbij velen hun hatelijkheden niet langer anoniem posten en sommigen dat zelfs met naam en toenaam doen vanaf de werkplek. Een andere opvallende vaststelling is het stijgend aantal posters met een Turkse voor- en familienaam.

Het stijgend antisemitisme in Turkije met president Erdogan op kop zou daarvan een oorzaak kunnen zijn. De onbegrijpelijke laksheid van het Centrum tegen Racisme laat toe dat Joden vergeleken worden met “kakkerlakken”. “Hoe minder er zijn hoe beter”, wordt er geschreven en als ze neergestoken is de reactie: “spijtig dat ze niet dood zijn”. In een andere reactie lazen we dat “een goede jood is een dode jood”.

Een selectie vuiligheid

Advertentie

Bovenstaande selectie bevat zelfs niet de ergste uitspraken maar is een beperkte weergave in willekeurige volgorde. We beschikken over screenshots van telkens twintig tot dertig volle A4- pagina’s met dergelijk proza. Ook geven we geen verwijzingen naar de eigen Facebookpagina’s van deze gebruikers waar de kreten “Heil Hitler” en bewondering voor de dictator met foto en onderschrift in de verf gezet worden.

Enkele voorbeelden, letterlijk geciteerd: Emre Civrilli schrijft dat “waar Joden leven, exploiteren ze het land gelijk ratten!” en “de belg is de knecht van het Jodendom“.

Zeri De Backer oordeelt dat: “Geld is wat je moet hebben man, zonder geld waren de joden niks“.

Chanel David schrijft: “en ze bezien ons als stuk vuil omdat we hun barbaarse religie niet uitoefenen…“.

De onafgebroken extreemlinkse, islamistische en ngo- boodschappen om zionisme als racisme te bestempelen, werpen duidelijk hun vruchten af: Benaissa El Bestani @Anne:

“Die mensen die je bedoeld zijn dikwijls de zionisten, die geloven dat ze een speciale vokske zijn en de rest beesten, die zionisten willen het alleenheerschappij over ons planeet en het lukt hun precies met al die multi-nationals in hun handen gefinancieerd door de Rothschilds en Rockefellers”.

Mootje Ppoetsi schrijft:

Advertentie

“De ziononistische joden horen thuis in een slachthuis. Niet om als slachter te fungeren maar om zelf geslacht te worden. Ik heb het over de zionistische joden, niet over de rest van de joodse familie. Het meest overroepen volk aller tijde!”.

Volkan Göl doet een oproep in hoofdletters:

“LEES DIT AUB EN WORDT WAKKER!! Mensen word wakker joden zijn de rijkste volk ter wereld. Zij zullen nooit voor andere werken en lachen ons allemaal uit.

Dat allemaal is te lezen op de Facebookpagina van een gerespecteerde Vlaamse krant.

Niets doen is niet langer een optie

Jozef De Witte van het nieuw interfederaal Centrum Gelijke Kansen merkte in 2006 al de toename van antisemitisme op Facebook op. Maar op onze vraag om inzage van documenten van het Centrum om te kijken welke actie zijn instelling daartegen onderneemt kregen wij geen behoorlijk antwoord, ook niet na de vraag een tweede en een derde maal te hebben gesteld.