Noorse arts die vanuit ideologische redenen terrorisme steunt krijgt vrije tribune in De Standaard

Dokter Mads Gilbert
Dokter Mads Gilbert

Op de website van De Standaard stond op 20 juli een artikel onder de titel “Noorse dokter in Gaza: ‘Een chaos van lichamen, ledematen, ademende of niet-ademende mensen’. De dokter in kwestie, Mads Gilbert heeft echter allerminst een onbesproken reputatie. Hij is een aanhanger van Hamas en Al-Qaida en mag dus zeker niet als ‘neutrale getuige’ worden opgevoerd, wat niettemin gebeurde.

“We dringen er op aan dat de media en de mensenrechtenorganisaties de beweringen en commentaren van dokter Gilbert met voorzichtigheid behandelen”, waarschuwde een Israëlische NGO al op 15 juli. Want in 2009 reside de dokter ook naar Gaza waar hij meehielp aan het opzetten van scènes om een “propaganda-effect” te verkrijgen.

Zijn denkbeelden en ideologische overtuiging kwamen volop tot hun recht toen hij met sympathie reageerde op de terroristische al-Qaida aanvallen op 11 september 2001 op de VS.

In een interview met de Noorse krant ‘Dagbladet’ zei Gilbert: “De aanval op New York is geen verrassing gezien de politiek van het Westen in de laatste decennia… De onderdrukten hebben het morele recht om de VS aan te vallen met om het even welk wapen.” In hetzelfde interview kwam de vraag: “Steunt u de terroristische aanslag tegen de VS ?” Gilbert antwoordde: “Terreur is een slecht wapen, maar het antwoord is ‘ja’, binnen de context die ik schetste”. (zie hier het origineel artikel in het Noors)

De oproep van professor Gerald Steinberg van NGO Monitor om kritisch om te gaan met de beweringen van een arts die vanuit ideologische overwegingen terrorisme verdedigt en zijn hand niet omdraait om gebeurtenissen te verzinnen zijn duidelijk niet doorgedrongen tot de redactielokalen van De Standaard.