Palestijnse kritiek op Hamas in Gaza: Wij willen vrede met het Joodse volk, geen oorlog!

Onze mainstream mediakanalen berichten nooit over Palestijnen die in Gaza wonen en kritiek hebben op Hamas en oproepen tot betere betrekkingen met Israël. De meesten hebben trouwens teveel schrik om dat te doen en nog minder zin omdat voor de camera te zeggen.

Niettegenstaande dat heeft CBN News er toch enkele gevonden in het oorlogsgebied, die bereid waren om er wat over te zeggen.

Bron: Brabosh.com

Dagen nadat Israël (Volgens het leger waren het Hamasraketten, nvdr.) de enige energiecentrale in Gaza had geraakt, draait de bakkershandel van Nedal Melhea als nooit tevoren. Hij heeft alle branders openstaan want hij bakt zijn broden in een houtoven. “Wij zitten middenin een crisis. Mensen hebben geen electriciteit; dus kunnen ze thuis ook geen brood meer bakken en komen ze vervolgens naar ons,” vertelt Melhea.

Dus, wie geven de mensen in Gaza de schuld voor de oorlog, Hamas of Israël? Wel ja, zelfs alleen al het stellen van dergelijke vraag kan je al in de problemen brengen. Eén van de dingen omtrent praten met de Gazanen, vooral op het hoogtepunt van dit conflict, is dat je nooit een eerlijk antwoord kan krijgen om dat in realiteit de meeste van deze mensen gewoonweg te bang zijn om Hamas te bekritiseren.

CBN News vroeg bakker Melhea of Hamas veel goeds voor Gaza heeft gedaan. Hij grijnsde even en beschuldigde dan Israël: “Zij zijn verantwoordelijk. Zij moeten deze oorlog stoppen, stoppen met bombarderen en missiles af te schieten naar de burgerbevolking.”

Maar anderen zoals Faiza Ahmed Za’aneen, van wie de familie banden heeft met Hamas, vertelde aan CBN News dat zij geen schrik heeft om de groep te bekritiseren, die Israël en de Verenigde Staten (en ook de EU) hebben opgelijst als een terreurorganisatie. “De regering in Gaza richt geen klap uit,” zei ze. “Zelfs op de radio vertellen ze niet hoe wij hier lijden. Moge Allah hen vervloeken!”

Raghda HejaziEen peiling die enkele dagen werd gehouden voor het conflict begon, toonde aan dat 70 procent van de Gazanen voorstander is van betere betrekkingen met de Joodse Staat. Raghda Hejazi (plaatje rechts) is één van hen.

“Wij hebben vrede nodig met het Joodse volk, goede betrekkingen, geen oorlog,” zei ze, een moeder van vijf kinderen. Hejazi zei dat Hamas zichzelf moet veranderen en stabiliteit moet brengen in het gebied. “Hamas moet een manier vinden om die meningsverschillen op te lossen met Israël, Amerika en de Arabische landen,” zei ze.

Anderen zoals Salim Hejazi willen een betere economische toekomst zien in de Gazastrook. “Mijn boodschap aan de Israëliërs en Palestijnen is een manier te vinden om de kwesties op de lossen zodat we een eerbaar leven kunnen leiden, een goed leven,” zei hij. Na weken in oorlog te verkeren, heeft ook mevrouw Hejazi er duidelijk genoeg van. “Wij moeten solidair zijn en in vrede kunnen [samen-]leven,” zei ze.

Zo hoor je het ook eens van de gewone man en vrouw in de straten van Gaza.

Blijkbaar volgen niet alle Gazanen de waanzinnige suïcidale doctrine van Hamas op, die ons probeert voor te liegen dat de Palestijnen meer van de dood zouden houden dan de Israëliërs van het leven. Velen in Gaza willen gewoon in vrede werken en leven net zoals ook de mensen in Israël dat wensen.