Auschwitzstichting noemt actie Joodse gids ‘onaanvaardbaar’ en beraadt zich over stappen

Terzake LC
Voorzitter van de Auschwitzstichting Henri Goldberg noemt de houding van Lydia Chagoll onaanvaardbaar en zei in gesprek met Joods Actueel dat zijn organisatie zich beraadt over gepaste maatregelen. Op 8 mei zond de VRT in Terzake een beeldverslag uit van de Trein der 1000, een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwiz waaraan ook zeshonderd Belgische studenten aan deelnamen.

In de reportage zegt Chagoll ‘ik ben antisemiet” in reactie op een Vlaamse studente van Tunesisch-Palestijnse afkomst die nazi-Duitsland vergelijkt met Joden en Israël. Ondertussen haalt het antisemitische voorval van Canvas de Israëlische Jerusalem Post en een bericht van het Joodse persagentschap Jewish Telegraph Agency.

Op de vraag aan voorzitter Goldberg of dit voorval het einde betekent van Chagolls carrière als gids in Auschwitz wou hij niet ingaan: “Ik wil dit probleem intern bespreken om te zien hoe we dat oplossen. De organisatie zou wel later over de genomen maatregel met Joods Actueel communiceren.”

Walgelijk

Het Forum der Joodse Organisatie is niet te spreken dat de achttienjarige pro-Palestijnse activiste bijval krijgt van Lydia Chagoll voor de parrallel die ze trekt tussen de genocide op de Joden door de Nazi’s en de behandeling van de Palestijnen door de Israëli’s en noemt de manier waarop de VRT zonder enige duiding dit voorval uitzond “walgelijk en historisch onjuist”.

Advertentie

Geen overlevende van Auschwitz

Chagoll die zichzelf als kampoverlevende omschrijft vertelt op geen enkel ogenblik dat ze in Nederlands-Indië in een gevangenenkamp zat en nooit één uur in Auschwitz verbleef tijdens WOII. Toch zegt ze dat: “de geur van verbrande mensen drong overal in door, tot in de muren van de barakken en dat het een geur is die je nooit kon vergeten”. Het Forum beoordeelt het hele voorval als  een minimalisatie van de Holocaust.

Wordt vervolgd

In de Israëlische Jeruzalem Post en in een bericht van het Amerikaanse persagentschap Jewish Telegraphic Agency (JtA) zegt Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Belgische Liga tegen Antisemitisme dat het ernaar uitziet dat een initiatief dat diende om racisme bij jongeren te bestrijden antisemitisme wil aanwakkeren. Hij haalt zwaar uit naar de VRT en laat weten dat zijn organisatie onderzoekt  welke juridische middelen tegen de Vlaamse openbare omroep kunnen worden ingezet.

Voorvallen

Het is ook niet de eerste keer dat de Vlaamse publieke omroep (VRT) zwaar in de fout gaat met een beeldverslag over jongeren. Zo zond de VRT een reportage uit over een zitting van het jeugdparlement. De omroep liet een jongere horen die vanuit zijn zitje in het parlement boos riep: “als u deze motie niet goedkeurt is het omdat u uw ziel aan de duivel verkocht heeft in ruil voor het geld van de Joden”.