EXCLUSIEF: Interne emails bewijzen: UNIA neemt het op voor dader racisme i.p.v. slachtoffers

unia-int3

Joods Actueel heeft de hand kunnen leggen op een interne mail van het Gelijke Kansencentrum UNIA. Daarin wordt ons vermoeden bevestigd, dat de organisatie helemaal geen veroordeling verwachtte in een zaak waar ze zich zelf burgerlijke benadeelde partij stelden tegen een man die opriep om Joden de keel over te snijden. Van de veroordeling voor racisme lezen we in de mail: “dit is kromspraak in plaats van rechtspraak”. Het uitlekken van de interne mail is een bijzonder gênante zaak voor UNIA.

“Neem met verbazing kennis van de beoordeling van de rechtbank”, schrijft de UNIA jurist. “De veroordeling[..] tot een gevangenisstraf en geldboete […] vind ik  hoogst problematisch […] dit is kromspraak in plaats van rechtspraak.”

Nochtans was het dezelfde persoon die zich namens UNIA mee burgerlijke partij stelde in deze zaak (zie foto hiernaast)!

Gisteren schreven wij reeds dat het bijzonder raar was dat de organisatie niet wilde reageren nadat de correctionele rechtbank van Antwerpen een Palestijnse haatzaaier veroordeelde tot 6 maanden voorwaardelijk en een geldboete. De Palestijn had anti-Joodse leuzen gescandeerd tijdens een pro-Palestina betoging in Borgerhout.

Advertentie

Pervertering rechtsgang

Michael Freilich van Joods Actueel: “Als je klacht tegen iemand neerlegt en het opneemt voor de benadeelde partij dan is het de bedoeling dat je er alles aan doet om te winnen en het opneemt voor het slachtoffer, niet voor de dader. Dit is pervertering van de rechtsgang, betreft schuldig  verzuim en is volslagen tegengesteld aan de opdracht van UNIA. In de interne mail lijkt het zelfs alsof UNIA de veroordeelde man zou aanraden om beroep aan te tekenen en hem daarbij uitlegt op welke basis hij dat moet doen.”

Een tijdje geleden had Joods Actueel bij UNIA gemeld dat één van hun juristen openlijk anti-Israëlische standpunten inneemt op het internet en dus onmogelijk in zaken over antisemitisme neutraal kon oordelen. Die bezorgdheid werd door directrice Els Keytmans gewoon afgewimpeld.

Verbolgen

Raphael Werner van het Forum der Joodse organisaties reageert verbolgen: “Indien de informatie uit de gelekte mail zou kloppen dan zit dit land met een groot probleem. Een antiracismecentrum dat het opneemt voor daders van haat en racisme, dat is toch te gek voor woorden. Het vertrouwen is nu helemaal zoek en wij zullen overwegen of het nog zin heeft om meldingen te maken van antisemitisme bij UNIA.”

Gisteren reageerde Annick De Ridder (N-VA), Vlaams parlementslid, reeds snoeihard: “Els Keytsman [directeur Unia, red] maakt van alles een politieke zaak, ze is niet objectief, niet juridisch correct, niet professioneel en verschrikkelijk hypocriet. UNIA strijdt tegen discriminatie en racisme maar het probleem is dat het altijd maar in één bepaalde richting gaat. Zelf heb ik ooit klacht neergelegd toen een Joodse man werd belaagd door jongeren van allochtone afkomst. Ondanks de ernst van die feiten werd mijn klacht verticaal geklasseerd”.