Wetenschappellijke uitgave Mein Kampf in de rekken [Radio1+2]

De voorbije jaren verschenen er verschillende wetenschappellijke versies van Mein Kampf

Sinds vandaag ligt een nieuwe, wetenschappellijke versie van Hitlers boek, Mein Kampf, in de boekenwinkel. Historicus Willem Melching werkte meer dan een jaar lang aan zijn commentaren op de nieuwe vertaling die Mijn Strijd heet in het Nederlands.

Onze hoofdredacteur, Michael Freilich, gaf hierover vandaag tekst en uitleg op de radio en dat kan u hier herbeluisteren:

Radio 1 De Ochtend:

Radio 2 Antwerpen:

 

Advertentie

De Nederlandse krant NRC had een interview met auteur Willem Melching :

NRC: De Duitsers hadden zo’n 3.700 noten nodig om het gevaar van het verboden boek te bezweren. U volstaat met niet al te lange inleidingen op elk hoofdstuk, annotaties en korte omschrijvingen in de kantlijn. Waarom hebt u de Duitse uitgave niet min of meer gevolgd?

Willem Melching: “De kritische Edition van het Institut für Zeitgeschichte is bedoeld voor zowel Hitler-specialisten als middelbare scholieren. De tekst van Mein Kampf is daarom bedolven onder noten die vaak langer zijn dan de tekst zelf. Maar heel veel noten zijn overbodig omdat ze óf gaan over dingen die iedereen al weet óf zo esoterisch zijn dat weinig mensen er interesse voor zullen hebben. Ik besloot daarom al gauw om het heel anders aan te pakken en me te beperken tot inleidingen die de hoofdstukken steeds in een context plaatsen. Ik heb ook geprobeerd om de lezer een soort spoorboekje te geven die hem door de tekst leidt. Want Hitler was hopeloos in het indelen van een tekst.”

Het volledig interview kan u hier lezen: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/04/hitler-voerde-alles-uit-wat-in-mein-kampf-stond-op-een-punt-na-a1615318