Shimon Peres ongerust over antisemitisme in ons land

.De Israëlische president Shimon Peres heeft gisteren tegenover minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere zijn ongerustheid geuit over het antisemitisme in België. Dat heeft de Israëlische ambassadeur aan ons land, Tamar Samash, gezegd tegen Joods Actueel. Samash begeleidt Vanackere tijdens zijn tweedaags bezoek aan Israël.

Vooral de aanslagen met molotovcocktails tegens de gevels van synagogen baren de president zorgen. De voorbije weken werden tegen de gevel van zowel een Antwerpse als een Brusselse synagoge nog een brandbom gegooid.

Ondertussen klaagt politica Viviane Teitelbaum (MR) ook wat zij noemt het “openlijk en uitgesproken antisemitisme” aan van de anti-Dexia demonstranten vorige week. “Het is genoegzaam bekend dat kindermoord (rituele moord) de kern vormt van antisemitische beschuldigingen. Dit is pervers, zeer ernstig en onaanvaardbaar. Ik wens dit krachtig en zonder enig voorbehoud te veroordelen. Het is tijd dat alle politici de moed hebben om deze ontsporingen te veroordelen als openlijk en uitgesproken antisemitisme”,

De Israëlische ambassadeur  Tamar  Samash verklaarde aan Joods Actueel “geschokt te zijn door de beelden op Youtube” van deze demonstratie. Zij heeft dit meteen overgemaakt aan Jeruzalem. Minister Vanackere ontmoet vandaag zijn Israëlische ambtsgenoot Lieberman. Ook die zou Vanackere vragen stellen over de anti-Joodse incidenten in ons land.

Groen! politicus Luckas Vandertaelen, wiens partij had opgeroepen om mee te betogen tijdensde anti-Dexiademonstraties, heeft ondertussen afstand genomen van de manifestanten die vorige week Joden als drinkers van Palestijns bloed voorstelden. “Protesteren tegen de Israëlische nederzettingen mag, en dat doe ik ook, maar teruggrijpen naar een symboliek die de wortel is van het antisemitisme is, is misselijkmakend en dient sterk veroordeeld te worden”.

Advertentie

Mischaël Modrikamen van de Parti Populaire laat weten dat het onaanvaardbaar is dat de NGO Intal, de spilorganisatie in deze mascarade, tienduizenden euro’s subsidies blijft ontvangen van Charles Michel, minister van ontwikkelingssamenwerking en dat ondanks herhaalde waarschuwingen omtrent dit onderwerp. “Ik vraag dan ook de onmiddellijke stopzetting van deze subsidiëring en wil weten welke acties het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebetrijding onderneemt tegen deze weerzinwekkende vertoning”.

Europees parlementslid Peter Vandalen (CU Nederland) reageerde vanuit zijn kantoor in Straatsburg waar hij het youtubefilmpje van de Dexiabetoging bekeek.  “Om van te huilen”  zo omschreef hij de  “bloed drinkende” betogers tegen onze redactiemedewerker. “Het is uiteraard ieders goed recht te demonstreren. Maar de vrijheid van meningsuiting is niet ongelimiteerd! Juist bij demonstraties past het, respect te betonen met name tegenover diegenen waartegen de demonstratie zich richt.Het gedrag van deze demonstranten getuigt van minachting van het Joodse volk. En het miskennen van de geschiedenis” aldus de Nederlandse politicus