De Morgen: André Gantman in raad van bestuur Vlaamse Opera namens N-VA

André Gantman
Gisteren stond in de krant De Morgen het bericht dat André Gantman, voormalig VLD-lid, een plaats zou krijgen in de raad van bestuur van de Vlaamse Opera namens de N-VA.

Gantman geeft toe dat die mogelijkheid bestaat en zei in een reactie aan Joods Actueel: “op basis van welke informatie de journalist van De Morgen met stelligheid de conclusie trekt dat ik die plaats krijg is mij in elk geval niet duidelijk. Ikzelf  heb van niemand van N-VA en al evenmin van het kabinet van minister Geert Bourgeois een bevestiging van een aanstelling gekregen”.

De Morgen schrijft verder dat de wissel van de wacht in de besturen van de Vlaamse culturele instellingen volop aan de gang zijn en citeert daarbij Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen). Volgens die laatste is dit in strijd met het Cultuurpact en moeten benoemingen gebeuren op basis van “ideologische en filosofische strekkingen”.

Dat de N-VA Gantman voorstelt als lid van een bestuursraad met culturele inslag is niet zo vreemd want de voormalige schepen van Antwerpen was vroeger ook al lid van de raad van bestuur van de Filharmonie van Vlaanderen. De jarenlange vriendschap tussen Bart De Wever en André Gantman, die overigens geen lid is van N-VA, is trouwens een publiek geheim. Voor Joods Actueel voegde Gantman er ook fijntjes aan toe dat hij ondertussen ook geen lid meer is van  Open-VLD.:   “Nadat  Karel De Gucht vorig jaar zijn opgemerkte standpunten over de Joodse lobby verkondigde  zag ik het echt niet meer zitten om mijn partijkaart te vernieuwen”.