Kritiek op Apple voor protocollen-app

De Protocollen van de Wijzen van Zion

Het Europees Joods Parlement (EJP) is ernstig bezorgd over de toepassing (of: App) van Apple die “de protocollen van de wijzen van Zion” in het Arabisch beschikbaar stelt via zijn iTunes-winkel.

“Apple kan niet ontkennen dat deze verwerpelijke vervalsing die in menig land verboden is en ooit de nachtkastliteratuur van Adolf Hitler was, gedurende meer dan een eeuw voeding heeft gegeven aan de grofste antisemitische verzinsels”, zegt het EJP, een orgaan in Brussel dat samengesteld is uit 120 vooraanstaande Joodse verkozenen uit 47 Europese landen.

“Het EJP roept Apple op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en ‘de protocollen van de wijzen van Zion’ onmiddellijk uit zijn App Store te verwijderen. Apple, een bedrijf dat van bij zijn oprichting beweert toegewijd te zijn aan onderwijs mag de verspreiding van de meest virulente antisemitische geschriften uit de geschiedenis niet aanmoedigen.”

Het EJP onderzoekt of er wettelijk kan opgetreden worden tegen deze ernstige dreiging. De organisatie werd eerder dit jaar opgericht en heeft tot doel “een forum te bieden voor bedenkingen, geloofskwesties, ideeën en bezorgdheden binnen het Europees Jodendom”.