Obama steunt Israël

Obama: “begrijpelijk dat Israël zich verdedigd”

De zopas herkozen president van Amerika, Barack Obama, heeft met de leiders van Israël en Egypte gesproken. Hij benadrukte het recht van Israël om zich te verdedigen tegen de niet aflatende raketaanvallen vanuit Gaza.

“De president herhaalde tegen eerste minister Netanyahu dat de Verenigde Staten het recht van Israël erkennen om zich te verdedigen tegen de massale raketaanvallen vanuit Gaza tegen de Israëlische burgers”, aldus een verklaring die woensdagnacht door het Witte Huis werd verpreid.

“De president drong er bij Netanyahu op aan om alles in het werk te stellen om burgerslachtoffers te vermijden”, aldus de verklaring die vervolgde: “Beiden oordeelden dat Hamas zijn aanvallen moet staken om de situatie niet verder te laten escaleren. De twee leiders zullen de komende dagen in nauw contact met elkaar blijven.”

In de verklaring werd ook verwezen naar het gesprek tussen Obama en Egyptisch president Mohamed Morsi, die de tegenaanval van Israël als “zinloos geweld” had bestempeld en zijn ambassadeur had teruggeroepen.

De moslim-broederschap waar Morsi nauw bij aanleunt onderhoudt goede banden met Hamas, de terroristengroepering die de Gazastrook controleert.

Advertentie

De tegenaanval van Israël waarbij gisteren Ahmed Jabar, een leider van Hamas werd gedood, kwam er na vier dagen waarin 150 raketten in het zuiden van Israël insloegen. Ook na de uitschakeling van Jabar bleven de raketaanvallen doorgaan.

Israël heeft infanterietroepen naar het zuiden gestuurd en reservisten opgeroepen.

De V.N.-veiligheidsraad kwam woendsdagavond laat achter gesloten deuren bijeen om de situatie te bespreken.