Joodse organisaties in België staan achter ‘noodzakelijke’ acties van Israëlisch leger

Ondanks meningsverschillen in het verleden hebben het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Franstalige Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB) vandaag een gezamenlijk persbericht vespreid met daarin hun “onomwonden steun aan het recht op zelfverdediging van Israël”.

Opmerkelijk is ook dat de organisaties de pers oproepen om het conflict met de juiste duiding en analyse en zonder partijdigheid te verslaan, dit om antisemitisme bij ons te voorkomen ten gevolge van  eenzijdige berichten.

Ziehier de volledige tekst van de verklaring:

Advertentie

Terwijl sommige leiders Israël oproepen tot terughoudendheid, zijn het FJO en het CCOJB van mening dat de Israëlische gerichte aanvallen bedoeld zijn om de Israëlische burgers te beschermen tegen de raketten die al jaren vanuit Gaza worden afgevuurd en die de inwoners van Sderot of Sha’ar Hanegev  (vlakbij Gaza) 15 seconden de tijd geven om zichzelf en hun familie in veiligheid te brengen.

Sinds het begin van het jaar, werden uit de Gazastrook meer dan 800 raketten en mortiergranaten afgevuurd op het zuiden van Israël. Deze raketaanvallen zijn uitsluitend en blindelings gericht tegen de burgerlijke bevolking. Naast de slachtoffers – gewonden en doden – en de materiële schade die deze raketaanvallen veroorzaken, leven de inwoners in het zuiden, en vooral de kinderen, onder de voortdurende spanning van een raketalarm, soms tot tien maal per dag. Deze aanvallen zorgen voor een onhoudbare situatie voor deze bevolking.

Het FJO en het CCOJB herinneren aan alle politieke leiders en aan de persvertegenwoordigers dat misleidend woordgebruik geleid heeft tot een gevaarlijke vereffening van “provocaties en reacties” waarbij “slachtoffers en aanvallers” verwisseld worden.

De Hamas wordt door talrijke landen als een terroristische organisatie beschouwd.

Het importeren van het Midden Oosten conflict leidt te dikwijls tot een alarmerende toename van antisemitische uitingen, te wijten aan misverstanden die ongenuanceerd en zonder respect voor de waarheid worden verspreid.

Het FJO en het CCOJB roepen daarom iedereen op tot gematigdheid én verantwoordelijkheid tijdens de aangekondigde betogingen. De organisaties verzoeken ook de verschillende verslaggevers die informeren over dit conflict, om heel voorzichtig en billijk om te gaan met hun analyses en woordgebruik, zoals de Europese Unie of onze minister van Buitenlandse Zaken dat ook doen.