Feiten over het JNF – wat u moet weten over deze organisatie en u van linkse propagandisten niet zult horen

Een familie plant een boom in Israël (Foto: Avishag Shaar Yashuv/Flash90)
Een familie plant een boom in Israël (Foto: Avishag Shaar Yashuv/Flash90)

Naar aanleiding van het bezoek dat prins Laurent bracht aan het JNF in Israël brengen wij hier enkele belangrijke feiten over deze organisatie.

–          JNF werd reeds opgericht in 1901 met de bedoeling om grond in Palestina te kopen voor Joodse boeren, om daar een “discriminatie” in te zien is te gek voor woorden.

–          Naar analogie daarvan zijn er organisaties die projecten steunen voor Palestijnen. Zijn die ook racistisch omdat die louter Palestijnse projecten helpen?

–          Nog meer, het JNF financiert ook Arabische projecten. Zo kreeg het JNF een prijs voor het opnieuw leefbaar maken van de Alexander rivier die zowel door Joden als Arabieren gebruikt werd. Om die reden telt de organisatie onder haar actieve leden zowel Arabische als Joodse Israëli’s

–          Israël is één van de weinige landen in de wereld waar de bebossing toeneemt en daar kan het Westen een voorbeeld aan nemen

Advertentie

–          Israël kreeg vorig jaar een onderscheiding van zowel de Verenigde Naties als van de OESO waarbij het land de absolute “wereldleider in waterbeheer genoemd wordt”. JNF is ook actief op het gebied van waterbeheer, druppel-irrigatie, waterzuivering en het laten “bloeien van woestijnen”.

–          Het JNF doet niet aan politiek maar aan bebossing. De Israëlische beslissing om een illegaal gebouwd dorp (lees tentenkamp) waar bedoeïenen in mensonwaardige levensomstandigheden verbleven is een politieke beslissing – daar heeft een milieuorganisatie in de verste verte niets mee te maken.

–          Mensen die Israël willen bekritiseren kunnen elk Israëlisch bedrijf of organisatie zwart maken door deze te linken aan de overheid (bijvoorbeeld door te stellen dat ze subsidies ontvangen, belastingen betalen, meewerken met programma’s van de overheid enz.) Zo vragen linkse organisaties een boycot van de Farmagroep TEVA (ook actief in ons land) en werd  er opgeroepen om het voetbaltoernooi van de UEFA voor -21 jarigen dat tot gisteren in Israël plaatsvond, te boycotten.

–          En daar is het hem net om te doen, Isabelle Durant roept in Le Soir van vandaag iedereen op om niet meer naar Israël te reizen. Daar gaat het dus over.

Het is om al deze redenen dat Kris Peeters, Yves Leterme en anderen bomen hebben geplant in Israël