Wie prins Laurent voorafging met boomplanting in Israël

kkl bomen

De kranten Le Soir en De Standaard pakken uit met een bezoek van prins Laurent aan een zogezegd ‘omstreden ngo’ in Israël.

In het artikel vergelijkt de journalist dit bezoek zelfs met de “controversiële Congoreis van Laurent”.

Een spaaklopende vergelijking want ook voormalig premier Yves Leterme en Vlaams minister-president Kris Peeters gingen Laurent voor en plantten een boom voor de niet alleen in Israël sterk gewaardeerde vereniging Keren Kayemeth LeIsrael (KKL).

Het wordt echter al snel duidelijk hoe de vork aan de steel zit: de auteur, Serge Dumont is namelijk fel Israël-kritisch en laat dat al jaren blijken in zijn artikels in de Franstalige krant Le Soir. Zo wist Dumont begin deze maand het feit dat Boris Giltburg, een Israëlische pianist, de Koning Elisabethwedstrijd won als aanleiding te gebruiken om uitsluitend negatieve commentaren zowel op Israël als op de pianist zelf te formuleren.

Advertentie

Nieuw is wel dat Dumont nu blijkbaar ook voor De Standaard schrijft, want hij staat als auteur vermeld bij het artikel.

Kritiek op Israël komt in zijn stukken overvloedig voor en hij baseert zich zonder scrupules op uitlatingen van de meest marginale organisaties. Positieve geluiden over het land daarentegen moet je met een vergrootglas zoeken. En als er ergens geen probleem is, dan MAAKT deze journalist er wel ééntje.

Ook dit artikel is daar een zoveelste voorbeeld van want prins Laurent HAD de toestemming voor zijn privéreis naar Israël EN Buitenlandse Zaken noemt de milieuorganisatie KKL terecht een gerespecteerde ngo, een “historische en prestigieuze organisatie”.

KKL

De KKL is trouwens geen politieke organisatie en heeft geen uitstaans met het Palestijnse conflict. Israël is mede dankzij deze, op het vlak van milieubeheer toonaangevende vereniging zowat het enige land waar de bebossing jaarlijks fors toeneemt. KKL is daarnaast bekend om haar bijzondere expertise-aanbod bij het bestrijden van de verwoestijning die wereldwijd 168 landen treft. Van de manier waarop KKL werkt kan men  ondermeer in Europa nog heel wat van opsteken.