Lezing over ‘Diamantsector & Joodse terugkeer na WOII’ op donderdag 12/12 (UA)

diamant2

In het kader van de donderdagavondlezingen van het Instituut voor Joodse Studies van de Universiteit Antwerpen spreekt dr. Veerle Vanden Daelen (SOMA/UA) over de naoorlogse situatie in de Antwerpse diamantsector. Vanden Daelen maakt het punt dat de toenmalige Belgische regering in ballingschap eerder begaan was met het onderhandelen en voorbereiden van de terugkeer van de diamantsector naar België, dan met het beschermen of redden van vervolgde joden in het land.

Die regering in ballingschap onderhield nauwe contacten met de, voornamelijk joodse, diamantdiaspora en trachtte de toevoer van ruwe diamant naar Antwerpen na de bevrijding veilig te stellen. Eenmaal het land bevrijd, nam de regering vergaande maatregelen om de diamantdiaspora te overtuigen terug te keren naar Antwerpen. Dit contrasteerde sterk met de geringe mate van hulpverlening die andere joden kregen.

De Belgische en Antwerpse  overheden focusten eerst en vooral op het economische herstel. Indien het diamantmanagement niet joods was geweest, was er waarschijnlijk nog minder aandacht geweest voor de joodse bevolking, een minderheidsgroep waarvan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog amper zes procent de Belgische nationaliteit had. Deze lezing heeft aandacht voor de terugkeer van de diamantsector en van het joodse leven in Antwerpen en hoe beide aspecten met elkaar vervlochten waren.

Practische informatie : de lezing gaat door op donderdag 12 december 2013 om 20u00  in lokaal R.012, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen. Deze lezing is in het Nederlands de toegang is gratis. Inschrijven is niet noodzakelijk.
Website: www.uantwerpen.be/ijs
Facebook: www.facebook.com/instituteofjewishstudies