Ook France24 bericht nu over Hamasraketten afgeschoten uit dichtbevolkt gebied

france24
Klik op de foto om de clip te bekijken

Ook de internationale Franse TV-zender, France 24, bericht vandaag over hoe Hamas raketten afschiet uit dichtbevolkt gebied (klik op de foto).

‘Je schiet niet op burgers’, kreeg Israël in het Westen vaak het verwijt. Dat klopt, en dat gebeurt ook nooit bewust. Er is geen enkele Israëlische soldaat die onder het oog van zijn overste zomaar burgers in het vizier neemt en koelbloedig neerschiet. En mocht er wel een handvol cowboys zijn – in een leger van 50.000 soldaten kan je nooit uitsluiten dat er enkele rotte appels zijn zoals we zagen in Irak en Afghanistan – dan zullen deze ook streng worden gestraft, zoals eerder ook gebeurde.

In tweede instantie kreeg Israël het verwijt, ‘je schiet niet op terroristen als je weet dat er ook burgers zullen sneuvelen’. Dat is een heel andere vraag natuurlijk en het antwoord is niet eenduidig ‘ja’. Want gaat die stelling wel op als een Hamas eenheid raketten afvuurt op Israël uit dicht bevolkt gebied? Een regering heeft volgens het internationaal recht de plicht om er alles aan te doen haar bevolking te beschermen. “Moeten we ons laten uitmoorden om onze principes van humaniteit en moraliteit niet te verloochenen”, vroeg een Israëlische officier zich terecht af.

De Israëlische auteur Amos Oz gaf op de Duitse televisie volgend voorbeeld: “Stel dat je buurman vanop zijn balkon jou en je familie onder neemt. Je wil zelf terugschieten wanneer je merkt dat hij zijn kleinzoon en kleindochter op zijn schoot heeft gezet. Wat doe je dan?” Dat is net het dilemma waar Israël meer dan 3 weken lang elke dag mee werd geconfronteerd.