Staakt-het-vuren houdt voorlopig stand in het Midden-Oosten
Het leven in de Gazastrook en het Zuiden van Israël kan langzaam weer op gang komen na het staakt-het-vuren dat via mediatie van Egypte tussen Hamas en Israel is gesloten. Dinsdagavond ging de wapenstilstand in en er zijn tot dit moment nog geen schendingen van het verdrag gemeld. Veel Israeli’s en Palestijnen vragen zich af wat er nu eigenlijk bereikt is met de 50 dagen aan wederkerend geweld.
Het staakt-het-vuren dat dinsdag is overeengekomen geldt voor onbepaalde tijd, maar de voorwaarden moeten nog in Cairo worden uitgewerkt. Volgens Israelische media heeft premier Benjamin Netanyahu het bestand bewust niet voorgelegd aan zijn veiligheidskabinet, omdat er ministers zijn die de gevechten wilden voortzetten. De laatste oorlog tussen Hamas en Israël is de derde sinds Hamas, door veel landen aangemerkt als terroristische organisatie, in 2007 de met geweld de macht greep in de Gazastrook. Meer dan 2.200 mensen zijn omgekomen. Er zijn in de 50 dagen van gevechten grote verwoestingen aangericht in de Gazastrook en het zuiden van Israel lag al die tijd lam.
Na ruim zeven weken van gevechten zou, als het bestand houdt, dan nu een periode van rust intreden. Hoewel Hamas zwaar gehavend is door de Israëlische luchtaanvallen, heeft het nog steeds de macht in de Gazastrook in handen. Hamas heeft ook nog steeds de beschikking over een arsenaal van raketten.
Israël en Egypte houden ondanks de eis van Hamas om de grensovergangen open te stellen vast aan het in stand houden van de blokkade: zij spreken van het openstellen van de grenzen voor humanitaire goederen en materiaal voor herstelwerkzaamheden. Dat laatste wil zeggen: bouwmateriaal. Nu dat in het verleden is gebruikt voor de bouw van tunnels in plaats van stadsherstel, ligt het voor de hand dat de twee landen voorwaarden willen stellen aan de invoer ervan.
Hamas riep na het ingaan van de wapenstilstand de overwinning uit en riep de burgers op dit te vieren. Tienduizenden Gazanen deden dit. Niettemin heeft Hamas weinig om trots op te zijn. De oorlog kostte zeker 2.143 Palestijnen het leven. Hoeveel daarvan burgers waren valt nog niet vast te stellen. Er raakten ruim 11.000 Gazanen gewond en ruim 100.000 werden dakloos. Aan Israëlische kant werden 64 militairen en zes burgers gedood en ook daar werden mensen zwaargewond.