Na advies ritueel slachten: “zou Ben Weyts niet beter ontslag nemen?”

Koosjer slachten enkel door getrainde professionals (Foto Flash 90)
Koosjer slachten door getrainde professionals (Foto Flash 90)

De Raad van State maakte vandaag haar advies bekend in het debat over ritueel slachten. Volgens de Raad zou een totaalverbod op onverdoofd religieus slachten de godsdienstvrijheid “miskennen” en dus tegen de grondwet ingaan. Er zou dan immers “op een onevenredige wijze afbreuk gedaan worden aan de godsdienstvrijheid”. Met andere woorden, mocht er toch zo’n wet gestemd worden, dan zou die al snel door het Grondwettellijk Hof vernietigd worden.

Controle

De Raad volgt ogenschijnlijk de oproep van onze hoofdredacteur, Michael Freilich. Die pleitte voor een strikte controle op het religieus slachten en het creëren van verschillende mechanismen om dierenleed te voorkomen of te minimaliseren.

Freilich pleitte ervoor om de religieuze slacht enkel toe te laten wanneer uitgevoerd door opgeleide slachters. “Hiermee zou je de excessen uit de wereld helpen, gedaan met het slachten van schapen door jan en alleman en door mensen die geen enkele expertise hebben. Het voordeel hierbij is dat de godsdienstvrijheid niet wordt gefnuikt terwijl er nog steeds koosjer en halalvlees kan worden geproduceerd”.

De Raad van State verwoordt het als volgt: “[er zijn] andere maatregelen denkbaar – bijvoorbeeld inzake de toegepaste slachtmethoden en de controle erop – die het dierenleed kunnen terugdringen, zonder godsdienstvrijheid te miskennen”.

Advertentie

Weyts

Toch lijkt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts zich hierbij niet te willen neerleggen. Op Radio 1 verklaarde hij “teleurgesteld” te zijn in het advies (dat is zijn volste recht), maar dat hij er alles aan zou doen om “finaal toch een totaalverbod te krijgen”.

Michael Freilich: “Als minister Weyts zich niet wil neerleggen bij de wetten van onze grondwet, en de adviezen van het hoogste grondwettelijke rechtscollege van ons land doodleuk naast zich neer legt, dan stel ik mij de vraag of hij niet beter ontslag zou nemen. Eerst was het respect voor de medemens en de godsdienstvrijheid zoek, nu ook nog voor de  grondwet en de Raad van State.”

Verharding

Weyts lijkt hier ook een persoonlijke zaak van te maken met een positie die steeds verder verhardt. Enkele maanden geleden ging hij ermee akkoord om dit debat over de volgende verkiezingen heen te tillen. Herinner u nog zijn dure eed: “de N-VA stapt niet in een volgende regering zonder akkoord over een totaalverbod”. Enkele dagen later keerde de minister zijn kar en moest dat totaalverbod er toch per se nu al komen.

Michael Freilich: “Een minister moet bruggen kunnen bouwen, dat is hier niet het geval. Dierenwelzijn is één zaak maar respect voor de medemens is een andere. Er moet getracht worden om tot een goed compromis te komen, de Raad van State zegt dat het kan en andere landen zoals Duitsland en Nederland tonen dat ook aan. Ik wed dat het met een volgende minister prima zal lukken om tot een goed compromis te komen”.