Du jamais vu: antiracismecentrum teleurgesteld met veroordeling voor haat en racisme

betogingDe correctionele rechtbank heeft een deelnemer aan een pro-Palestijnse manifestatie in Antwerpen veroordeeld tot zes maanden cel en 600 euro boete. Het Forum der Joodse Organsiaties, dat klacht had neergelegd, reageert tevreden. Het Centrum Gelijke Kansen, UNIA, dat zich mee burgerlijke partij stelde wil niet regeren en lijkt koud gepakt.

Op 12 juli 2014 vond op het Antwerpse Sint-Jansplein een pro-Palestijnse manifestatie plaats waarbij luidkeels anti-Joodse leuzen werden gescandeerd waaronder oproepen om Joden de keel over te snijden en een slogan om geweld op de Joodse bevolking te plegen.

Het Forum der Joodse Organisaties kreeg één symbolische euro schadevergoeding toegekend en reageert op haar website tevreden. De organisatoren van de manifestatie werden vrijgesproken.

UNIA onzeker

Joods Actueel vroeg een reactie aan Els Keytsman, directrice van UNIA. We werden met verstomming geslagen toen de dame antwoordde dat ze het vonnis nog eerst moest bestuderen en met haar juridische dienst moest overleggen. Of we binnen een half uur hiervoor mochten terugbellen, wilden we weten, maar het antwoord was negatief, ze had het vandaag “heel druk” gehad.

Advertentie

We vroegen haar tot drie maal toe of ze niet blij was dat er in een zaak waar UNIA nota bene mee klacht had neergelegd een veroordeling was uitgesproken… maar Keytsmans legde gewoon de telefoon in.

“Vrijspraak gehoopt”

Wij vonden het reeds vreemd dat UNIA geen advocaat naar de zitting van de rechtbank had gestuurd, enkele weken geleden, toen de zaak gepleit werd.

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel is niet verrast en maakt volgende analyse: “De relatie tussen UNIA en de Joodse gemeenschap verloopt al jaren stroef. Bij UNIA werken relatief veel mensen met een uitgesproken links en anti-Israëlisch profiel. Ik veronderstel dat UNIA  had gehoopt op een vrijspraak in deze zaak en niet had verwacht dat er effectief ook een veroordeling zou worden uitgesproken.

Dat ligt ook in de lijn van hoe de zaken bij UNIA  evolueren. Een juriste van de organisatie, mevrouw Rachida Lamrabet, heeft reeds verschillende petities ondertekend tegen Israël. Ze  ondersteunt daarmee  een boycot van Israël en beschuldigt de Joodse Staat van Apartheid. Zo iemand kan je toch zeker niet neutraal noemen en als zo’n persoon dan moet oordelen over vragen van antisemitisme dan begrijp je goed waarom de Joodse verenigingen daar geen vertrouwen in hebben.”

Raphael Werner, voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties in Joods Actueel (12/2016): “Hoe weinig diplomatisch mijn opmerking ook moge zijn, ik ben ook na deze ontmoeting ondanks de vriendelijkheid van deze dame [Els Keytsman] op geen enkele manier de allergrootste twijfels over de slagkracht van haar instelling kwijtgespeeld. Integendeel.”

Abou Jahjah

Advertentie

De bewuste juriste van UNIA heeft ook de oproep mee ondertekend tegen de krant De Standaard nadat die Abou Jahjah als columnist hadden ontslagen. Nu wordt ons ook duidelijk waarom het Centrum weigerde om klacht tegen Abou Jahjah neer te leggen na de verspreiding van antisemitische cartoons reeds enkele jaren geleden. In Nederland deed het anti-racismecentrum dat wel en werd Abou Jahjah veroordeeld.

Aanslag

Maar dat is niet alles, enkele weken geleden liet  UNIA weten dat ze een onderzoek had geopend over de uitspraken van Abou Jahjah toen die begrip toonde voor een aanslag op soldaten in Jeruzalem. De Joodse gemeenschap was meer dan gewoon verrast omdat niemand om een dergelijk onderzoek had gevraagd. In Terzake zei Michael Freilich nog: “er is inderdaad niets strafbaar gezegd, daarom dat er ook geen klacht werd neergelegd”. De conclusie kan niet anders zijn dan dat UNIA, goed wetende dat het onderzoek geen strafbare feiten naar boven zal brengen, een onderzoek opende om Abou Jahjah zo te kunnen witwassen. “Zie je, ik ben vrijgepleit”, kan hij dan zeggen.

Dat staat los van het feit hoe een juriste van een organisatie – die in haar ‘privé-hoedanigheid’ een petitie voor Jahjah ondertekent – nadien samen met haar collega’s dezelfde persoon moet onderzoeken. Wij mailden mevrouw Keytsman hierover. Haar repliek: “Ondertekenen van de petities die u aanhaalt, deed ze [Lamrabet] niet in naam van UNIA, wel in haar hoedanigheid van schrijfster, wat haar grondwettelijk recht is.”

Andere kanalen

Michael Freilich: “Ik denk dat de overheid zich dringend moet bezinnen over de 7 miljoen euro aan middelen die UNIA jaarlijks wordt toegestopt terwijl ze er nauwelijks in slaagt om antisemitisme en discriminatie terug te dringen. De Joodse verenigingen zijn in ieder geval elk vertrouwen in dit centrum volledig kwijtgespeeld en gaan op zoek naar andere kanalen die wel hun belangen ter harte nemen”.